Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 30 jun 2016

RIVM waarschuwt voor nieuw virus in teken

In Nederland is een nieuw tekenvirus opgedoken. Het gaat om het zogeheten teken-encefalitisvirus of TBE-virus dat nog niet eerder opdook in ons land. Het virus werd aangetroffen in teken op de Sallandse Heuvelrug.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu waarschuwt Nederlanders voor tekenbeten. „Hoewel het risico op teken-encefalitis na een tekenbeet veel kleiner is dan op de ziekte van Lyme, is het een extra reden om alert te zijn op beten," aldus het instituut. Tot nu toe raakte nog niemand in Nederland nog besmet met dit specifieke virus.

Het RIVM ontdekte het virus bij reeën die leven op de Sallandse Heuvelrug. In dat gebied zijn daarna teken gevangen waarin het TBE-virus werd gevonden.

Klachten

Een besmetting met TBE verloopt meestal zonder klachten. Wie wel ziek wordt, krijgt na zeven tot veertien dagen koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en spier- en gewrichtspijn. Mogelijk ontwikkelt zich hersen(vlies)ontsteking en is ziekenhuisopname nodig.

Ongeveer 1 tot 2 procent van de mensen die ernstige klachten krijgen, houdt daaraan restverschijnselen over of overlijdt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
RIVM waarschuwt voor nieuw virus in teken
Sluiten