Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 26 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Meer weigeraars coronavaccin gaan overstag: toch maar de prik

Veel weigeraars van het coronavaccin gaan toch overstag. Zij willen, in vergelijking met hun mening in november, toch een vaccinatie tegen corona.

Dat zij toch voor ‘de prik’ gaan komt onder meer doordat vaccinaties blijken te werken. Mensen vrezen ook geen kant op te kunnen zonder vaccin of sociale druk. Dat melden AD en EenVandaag na gezamenlijk onderzoek.

13 procent wil het coronavaccin nog niet

In november gaf 28 procent nog aan zich zeker niet of waarschijnlijk niet te willen laten inenten tegen corona. Inmiddels is dat afgenomen naar 13 procent.

Gisteren werd bekendgemaakt dat mensen die geboren zijn in 1969 en 1970 een vaccinatie kunnen inplannen:

Een van de ondervraagden, die eerst geen vaccin wilde maar nu wel, geeft aan te zien dat de opnames in het ziekenhuis dalen. „Het werkt dus”, aldus de deelnemer aan het onderzoek. Een deel van de oorspronkelijke weigeraars zou daarnaast aangeven het gevoel te hebben dat op sociale media minder desinformatie over vaccins wordt gedeeld, terwijl er betere informatie voor in de plaats komt. Zo geeft een deelnemer aan het onderzoek aan door allerlei verhalen op sociale media eerst te twijfelen, maar inmiddels al maanden te zijn gestopt met sociale media en advies te hebben ingewonnen bij een arts en vrienden.

Met vaccinatie terug naar ‘het oude normaal’

Verder stellen mensen die eerder nog zouden weigeren, maar nu toch wel willen, terug te willen naar het oude normaal. Zo zegt een van hen er over het coronavaccin een beetje dubbel in te staan, maar het toch maar te hebben gedaan, vooral om toch nog een keer op vakantie te kunnen of een festival of concert te kunnen bezoeken. Aanvankelijke tegenstanders zeggen daarnaast dwang te voelen vanuit de eigen omgeving. Zo stelt iemand dat de sociale druk in de eigen omgeving te groot was. „Ik dreigde een paria te worden als ik niet mee zou doen en daar baal ik best van”, tekenden EenVandaag en AD op bij deze oorspronkelijke weigeraar. Ondervraagden laten verder weten bezwaren te hebben tegen AstraZeneca, maar geven vaak aan het vaccin van Pfizer of Janssen wel te willen krijgen.

Aan het maandag en gisteren gehouden panelonderzoek deden een kleine 26.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Ongeveer 700 wilden naar eigen zeggen geen vaccin hebben, maar zijn van gedachten veranderd.

Grapperhaus: Cafés open, maar kijk Oranje op EK voetbal thuis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.