Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 8 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

EU sluit deal met Pfizer voor 1,8 miljard vaccins en dat levert Nederland miljoenen doses op

De Europese Unie kan de komende twee jaar rekenen op nog eens 1,8 miljard coronavaccins van Pfizer/BioNTech. Het contract met de vaccinfabrikant is rond, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

Vorige maand kondigde de Europese Commissie al aan dat er een nieuwe bestellingen aan zat te komen. Brussel heeft bij verschillende vaccinmakers al miljarden doses besteld, meer dan genoeg om alle ongeveer 450 miljoen EU-burgers in te enten. Maar mogelijk blijkt het nodig om de prik te herhalen of duiken er virusmutanten op die een extra dosis vergen. Daarop wil de EU voorbereid zijn.

900 miljoen doses Pfizer aan het einde van het jaar

Vanaf het einde van dit jaar levert Pfizer 900 miljoen doses aan en de EU kan daarna aanspraak maken op nog eens dat aantal. De vaccins die de EU aankoopt worden in principe eerlijk verdeeld over de lidstaten. Nederland zou daardoor met het nieuwe contract aanspraak kunnen maken op minstens 70 miljoen doses.

Het inenten ‘vordert goed’, zegt Von der Leyen. „Daarom is het moment aangebroken waarop we ons voorbereiden op de volgende fase: het geven van ‘opfrisprikken’, het opvangen van virusvarianten die bestand zijn tegen de huidige vaccins en het mogelijk maken van de inenting van tieners en jonge kinderen.”

De grote opdracht onderstreept dat de EU meer en meer inzet op het vaccin van Pfizer en andere middelen van soortgelijke makelij. Hun nieuwe zogeheten mRNA-technologie zou zich hebben bewezen, terwijl er met vaccins met een andere werking zoals dat van AstraZeneca allerlei problemen zijn. Maar Nederland heeft daarover zo zijn bedenkingen. Het is volgens demissionair coronaminister Hugo de Jonge beter om de kansen te blijven spreiden en dus ook andere vaccins te bestellen. En dat gaat ook gebeuren, kondigt Von der Leyen aan: „Andere contracten en andere vaccintechnologieën zullen volgen.”

De prijs blijft geheim

De EU en de fabrikant houden geheim wat de bestelling kost. Het Pfizer-vaccin is een van de duurdere coronavaccins. Daarom zagen sommige EU-landen eerder af van de Pfizer-vaccins die Brussel voor hen had bedongen. Maar daar zijn ze inmiddels van teruggekomen omdat het Pfizer/BioNTech, anders dan andere vaccinfabrikanten, wél lukt om op tijd te leveren.

Het middel van Pfizer is van hypermoderne, niet eerder gebruikte snit. De mRNA-vaccins wekken geen immuunreactie op met behulp van (een deel van) het virus, maar instrueren lichaamscellen om eiwitten te maken die lijken op die van het virus. Als reactie op die eiwitten gaan mensen antilichamen aanmaken, die vervolgens het virus te lijf gaan als dat binnendringt.

Naast Pfizer, Moderna en AstraZeneca binnenkort mogelijk ook Chinees vaccin goedgekeurd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
EU sluit deal met Pfizer voor 1,8 miljard vaccins en dat levert Nederland miljoenen doses op
Sluiten