Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 2 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

In ieder geval één patiënt overleden door stroomstoring in ziekenhuis

Bij de dood van ten minste een coronapatiënt heeft de stroomstoring in het ziekenhuis in Maastricht, in de nacht van donderdag op vrijdag, een rol gespeeld. Dat heeft de directie van het Maastricht UMC+ tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Als gevolg van een stroomstoring viel de zuurstoftoevoer bij twee patiënten weg. Eén van hen overleed in de nacht van het incident. De ander stierf gisteren, volgens een nabestaande, aan de gevolgen van zuurstoftekort. Het ziekenhuis laat weten dat het zeker is dat in ieder geval één van stierf als gevolg van de stroomstoring. En ook bij de dood van de andere patiënt wordt het niet uitgesloten.

Stroomstoring in kamer met vier patiënten

De stroomstoring bleef volgens de directie van het ziekenhuis beperkt tot een kamer met vier patiënten op een verpleegafdeling. De andere twee zouden geen nadelige gevolgen hebben ondervonden van de stroomonderbreking. Hoe lang de stroom er al af was voordat het probleem werd geconstateerd, is nog onduidelijk. Ook kon de ziekenhuisleiding niet vertellen wat de oorzaak van de stoomstoring was.

Het ging volgens de directie wel om een technisch probleem. „We vermoeden een sterke relatie tussen de tijdelijke gebrekkige zuurstoftoevoer en het overlijden. We willen heel goed weten wat de oorzaak is en ook zullen we kijken naar het medisch handelen. De onderste steen moet bovenkomen.”

Nabestaanden willen onafhankelijk onderzoek

Nabestaanden beschuldigen het ziekenhuis van grove fouten. Eén van hen, Kizzy Magdelijns, drong eerder vandaag aan op een onafhankelijk onderzoek naar het overlijden van de twee patiënten. Een van hen was haar 67-jarige oom die volgens Magdelijns gisterenmiddag is overleden als gevolg van zuurstoftekort gedurende vele uren.

Ook de nabestaanden van de andere overleden patiënt hebben geschokt gereageerd. „Mijn opa heb ik helaas moeten afgeven door een grote fout van het ziekenhuis. Een stroomstoring op de ic-afdeling waar geen alarm is afgegaan én de noodvoorziening die niet werkte. De nachtdienst merkte het te laat op en dat heeft het leven gekost van mijn opa”, zei Christina Wolters, de kleindochter van de 76-jarige patiënt, eerder vandaag.

Vrijkomen uit Iraanse gevangenis? Dat is dan 459 miljoen euro alstublieft

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
In ieder geval één patiënt overleden door stroomstoring in ziekenhuis
Sluiten