Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 2 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Nabestaanden willen onderste steen boven over stroomuitval ziekenhuis: ‘Voor mijn gevoel hebben ze hem vermoord’

Nabestaanden van twee overleden patiënten van het UMC+ in Maastricht reageren geschokt op het nieuws dat hun familieleden zijn overleden doordat hun zuurstoftoevoer wegviel vanwege stroomuitval. De 41-jarige Kizzy Magdelijns, wiens oom overleed, wil een onafhankelijk onderzoek. „Voor mijn gevoel hebben ze hem vermoord.”

De 67-jarige oom van Magdelijns overleed gisteren als gevolg van zuurstoftekort. Haar oom zou door de stroomuitval urenlang zonder zuurstof op de longafdeling van het ziekenhuis in Maastricht hebben gelegen. Er zou geen alarm geslagen zijn.

Zuurstofgehalte van 20 procent

In de nacht van donderdag op vrijdag viel de stroom uit en om 01.30 uur ontdekte de verpleging dat er een patiënt, van 76 jaar, overleden was door zuurstofgebrek. Pas uren later, om 06.30 uur, ontdekte de verpleging volgens Magdelijns dat haar oom ademnood had. Het zuurstofgehalte in zijn bloed was 20 procent. „Hij heeft daarna twee dagen voor zijn leven gevochten, om uiteindelijk zaterdag om 16.00 uur te overlijden”, zegt Magdelijns. Ze beschuldigt het ziekenhuis van grove nalatigheid.

Bij stroomuitval hoort de noodstroom aan te slaan, maar de stroom moet vervolgens handmatig worden aangezet bij de longpatiënten. Dat is misschien niet gebeurd, denkt Magdelijns. „Ik ben ervan overtuigd dat die stroomstoring hem zijn leven kostte. Dit mag nooit meer iemand gebeuren.”

Niet adequaat gereageerd op stroomuitval

Ze wil opheldering van het ziekenhuis hoe het kan dat een longpatiënt zo lang zonder zuurstof zit, zonder dat iemand dat merkt. „Als op de afdeling iemand om 01.30 uur sterft, waarom ben je dan pas om 06.30 uur bij de anderen?”, wil ze weten. „Het ziekenhuis heeft niet adequaat gereageerd op de stroomuitval. Er is geen alarm afgegaan. Als dit in India zou zijn gebeurd, kan ik me daar iets bij voorstellen, maar in Nederland?” Magdelijns heeft aangifte gedaan, maar de politie maakt er in eerste instantie geen melding van. Of en hoe de aangifte kan worden gedaan, wordt nog bekeken.

Ook de nabestaanden van de andere overleden patiënt, zeggen het een grote fout van het ziekenhuis te vinden. „Mijn opa heb ik helaas moeten afgeven door een grote fout van het ziekenhuis. Een stroomstoring op de ic-afdeling waar geen alarm is afgegaan én de noodvoorziening die niet werkte. De nachtdienst merkte het te laat op en dat heeft het leven gekost van mijn opa”, zegt Christina Wolters, de kleindochter van de 76-jarige patiënt, tegen 1Limburg.

Het ziekenhuis kan op dit moment nog niet reageren op de uitlatingen van de nabestaanden, laat een woordvoerder weten. Later in de middag houdt het ziekenhuis een persconferentie.

Viruswaarheid eist in kort geding afschaffing coronamaatregelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.