Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 23 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Nick Schallies uit Broek in Waterland zamelt geld in als bedankje voor ‘heldhaftige’ agenten

Een inwoner van het dorp Broek in Waterland is begonnen met een crowdfundingsactie voor de politie. De overval op een waardetransport in Amsterdam-Noord eindigde eerder deze week in het Noord-Hollandse dorp.

Het streefbedrag voor de crowdfunding is niet hoog, slechts 100 euro, maar initiatiefnemer Nick Schallies schrijft dat het erom gaat om als dorp een gebaar te maken. „Via deze actie is het misschien mogelijk om de politiemensen van dat moment een bos bloemen aan te bieden namens het dorp, of wellicht een diner in ons dorpshuis”, schrijft Schallies. In de paar uur dat de actie loopt, is er al bijna 2000 euro opgehaald.

Wilde achtervolging door weiland

De overval op het waardetransport werd woensdagmiddag bij Schöne Edelmetaal aan de Meeuwenlaan in Amsterdam gepleegd en eindigde in Broek in Waterland, na een wilde achtervolging door de politie in een weiland, waar over en weer werd geschoten, onder andere met automatische wapens.

In totaal zitten zes verdachten vast. De verdachten komen uit België en Franrijk. De zevende verdachte, een 47-jarige Fransman, kwam om tijdens de achtervolging. De politie zoekt nog naar in ieder geval drie andere verdachten.

Incident maakte veel indruk in Broek in Waterland

Volgens Schallies heeft het incident veel indruk gemaakt op de inwoners van Broek in Waterland. „De vraag ‘wat als’ komt bij mij steeds terug: wat als alles een half uur eerder was gebeurd in een dorp vol fietsende kinderen, wat als het niet geregend had en de Volgermeer vol met natuurliefhebbers had gelopen? Maar wat als de politie niet heldhaftig had opgetreden? Gelukkig hebben ze dit gedaan!” Volgens de initiatiefnemer „mogen we oprecht trots zijn op deze helden”.

Nu er zoveel meer geld ingezameld is dan de initiatiefnemer van tevoren had gedacht, heeft hij in een update laten weten graag een aantal betrokken agenten samen te brengen met de direct betrokkenen uit het drop. „Om te proosten op de goede afloop.”

Zanger Måneskin wordt getest op drugs na ‘snuifgate’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.