Metro
Metro Binnenland 4 mei 2021 / 15:10 uur

Jeugddetentie en werkstraffen voor fatale ‘pedojacht’ Arnhem

De rechtbank in Arnhem heeft vandaag werkstraffen en celstraffen tot twaalf maanden in jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk, opgelegd aan vijf jongeren die betrokken zijn geweest bij de fatale mishandeling van de 73-jarige Jan Kruitwagen. Het slachtoffer is om het leven gekomen tijdens een uit de hand gelopen ‘pedojacht’. Op Twitter heerst ongeloof over de lage straffen.

De enige meerderjarige verdachte, die achttien was ten tijde van het delict, heeft samen met zijn broer van zeventien de hoogste straf opgelegd gekregen. Ondanks zijn leeftijd heeft de rechtbank, tegen de zin van het Openbaar Ministerie, voor jeugddetentie gekozen.

De voorzitter van de rechtbank wees erop dat hij het delict samen met een groep minderjarigen heeft gepleegd en hijzelf nog maar kort achttien jaar oud was. De advocaat van een van de broers noemt de zes maanden onvoorwaardelijk „een forse straf” en denkt na over hoger beroep.

Werkstraffen en jeugddetentie voor ‘pedojacht’

De overige jongeren hebben voorwaardelijke jeugddetentie en werkstraffen tot 200 uur opgelegd gekregen. De rechtbank neemt het ze kwalijk dat ze „voor eigen rechter hebben gespeeld”. Hiermee hebben de jongens volgens de rechters niet alleen voor onrust in de samenleving gezorgd, maar ook beslag gelegd op de tijd van de politie. Ook moeten ze affectieschade aan de familie van Jan Kruitwagen betalen.

‘Geen monster’

Het slachtoffer werd op 28 oktober vorig jaar in de stad aangevallen nadat hij online een seksafspraak met een minderjarige had gemaakt. De officier van justitie heeft bij een eerdere zitting aangehaald dat uit onderzoek niet is gebleken dat hij eerder dergelijke intenties heeft gehad. „Hij was geen monster op wie moest worden gejaagd.”

Een van de verdachten heeft beelden gemaakt van het voorval. Hierop is te zien hoe de groep achter het slachtoffer, die even later op de grond valt, aan rent. Drie van de jongens zouden hebben getrapt en geslagen, de oudste van het stel schopte Kruitwagen tegen het hoofd. Het slachtoffer overleed aan een fatale hersenbloeding.

Politieonderzoek Arnhem

In het politieonderzoek naar de dood van de man is ontdekt dat de groep in wisselende samenstelling meerdere van deze pedojachten heeft uitgevoerd. In totaal zijn tien verdachten aangehouden voor tien geweldsincidenten, die zich allemaal in oktober vorig jaar hebben afgespeeld.

Twee minderjarige leden van de groep die bij eerdere mishandelingen betrokken zijn geweest, hebben werkstraffen gekregen. Een derde is eerder al vrijgesproken en de zaak tegen de twee laatste verdachten laat nog op zich wachten vanwege ontbrekende rapportages.

Reacties Twitter

Op Twitter reageren veel mensen vol ongeloof op de straffen die volgens de meesten veel te laag zijn. „Wat een belachelijke lage straffen. Hoe gaat Nederland kapot?”, schrijft iemand. En: „Half jaar celstraf voor doodtrappen ‘pedo’. Dat wordt standaard omgezet in uurtjes schoffelen. Dus geen celstraf voor een vooropgezette moord. Ongelooflijk.” Een ander merkt het volgende op: „Een maat van me zit nu ook vast (half jaar) gepakt met vuurwerk! Wat een verschil.”

Bezorgde kijkers over ‘meest bizarre’ Help, mijn man is klusser: Ren vrouw, ren!

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jeugddetentie en werkstraffen voor fatale ‘pedojacht’ Arnhem
Sluiten