Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 3 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

VVD-top: ‘Mark Rutte heeft onze volledige steun’, roep om #Rexit wel steeds luider

Een groot aantal partijen in de Tweede Kamer heeft aangegeven dat ze niet willen regeren met VVD-leider Mark Rutte. Toch blijft zijn partij hem steunen. Maar in de maatschappij wordt de roep om een Rexit, oftewel een Rutte-exit, steeds luider.

„Mark Rutte heeft onze volledige steun”, zeggen partijvoorzitter Christianne van der Wal en waarnemend fractievoorzitter Sophie Hermans. „Mark is de man die Nederland tien jaar lang door verschillende grote crises heeft geloodst”, zeggen Van der Wal en Hermans.

Ze benadrukken dat iemand die zo lang regeert „niet zonder fouten” blijft. „Waar het om gaat is dat de intenties oprecht zijn. En dat er van fouten geleerd wordt. Dat geldt voor onze partij en dat geldt in de eerste plaats voor Mark Rutte zelf, zo hebben we hem de afgelopen jaren ook leren kennen.”

CU: ‘Niet met Rutte in kabinet’

Dat statement komt niet zomaar uit de lucht vallen, want eerder vandaag zei ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers tegen het Nederlands Dagblad dat hij niet opnieuw in een kabinet wil met Rutte. VVD, prima, maar dan zónder Rutte. De ChristenUnie en haar coalitiepartners waren donderdag de enige die niet voor een motie van wantrouwen tegen de demissionair premier stemden. Coalitie én oppositie schaarden zich achter een motie waarin de opstelling van Rutte in de verkenning werd afgekeurd. Alleen de VVD zelf stemde tegen.

Dat zoveel partijen weigeren deel uit te maken van een coalitie met de VVD-leider, maakt de kabinetsformatie een ingewikkelde puzzel. Maar de VVD, die de verkiezingen won met een campagne die om Rutte zelf draaide, denkt er niet aan haar leider aan de kant te zetten.

#Rexit

Die roep om een Rexit is niet nieuw. #Rexit ontstond op Twitter, en is een eigen leven gaan leiden. In begin 2019 vonden mensen het al tijd voor zo’n exit van Rutte. Ook Geert Wilders van de PVV doet mee en laat weten dat het nu echt tijd is voor Rutte om op te stappen. „Nederland is zijn leugens meer dan zat.”

Als iemand verlies lijdt – en dat is het debat en de nasleep daarvan toch wel voor Rutte – heb je te maken met verschillende fases. Ontkenning, woede, onderhandelen en ten slotte acceptatie, om er slechts een paar te noemen. Op Twitter schrijven mensen dat ze nu vooral wachten op de onderhandelingsfase. „Misschien krijgen we toch nog allemaal die 1000 euro van hem.” 1000 euro voor elke werkende Nederlander is een verkiezingsbelofte die de demissionair premier namelijk al lange tijd niet kan waarmaken.

‘Rutte, stap op als premier’

Veel andere mensen proberen Rutte direct aan te spreken (via het internet, dan). Zo schrijft iemand: „Rutte, stap op als premier van ons mooie land.” Iemand anders richt zich toch liever tot Kaag en Hoekstra: „Sigrid Kaag, tijd voor nieuw leiderschap. Wopke Hoekstra, tijd om door te pakken. Doe het juiste. Maak een eind aan Ruttedoctrine.”

https://twitter.com/verasdfghjkl/status/1378364792453406723

Redactie Jinek wil in gesprek met Martijn Koning ‘om situatie uit te praten’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.