Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Volgens psychiater géén aanwijzingen voor radicalisering Haagse steker

Maandag is het proces tegen Malek F., ook wel de Haagse steker genoemd, met enige vertraging van start gegaan. Vandaag is onder meer een psychiater aan het woord over de hamvraag: is hij terrorist of psychiatrisch patiënt?

Dat Malek F. op 5 mei 2018 in Den Haag drie willekeurige mensen op straat met een mes levensgevaarlijk verwondde, is niet te verklaren door radicalisering of extremisme. Dat zei de psychiater vandaag in het gerechtshof op de tweede dag van het hoger beroep in zijn zaak.

OM over Haagse steker

Het Openbaar Ministerie denkt dat de man handelde uit een terroristisch motief, onder meer omdat hij Allahu Akbar had geroepen toen hij werd neergeschoten door de politie. Maar volgens de psychiater zijn er tijdens het psychiatrisch onderzoek geen aanwijzingen gevonden voor radicalisering. De verdachte handelde „vanuit een paranoïde psychose, veroorzaakt door een ernstige psychiatrische stoornis, namelijk schizofrenie”. De diagnose schizofrenie is nieuw en kwam recent naar voren tijdens een aanvullend onderzoek naar de psyche van de man.

Advies Syrische vluchteling Malek F.

De psychiater en psycholoog adviseren het hof de 34-jarige Syrische vluchteling tbs met dwangverpleging op te leggen, gelijk aan het vonnis van de rechtbank in 2019. F. is volgens hen volledig ontoerekeningsvatbaar voor de steekincidenten. Hij had volgens de gedragsdeskundigen op 5 mei 2018 religieuze wanen, dacht dat hij handelde in opdracht van de duivel in de vorm van een kraai. Hij heeft volgens de psychiater een intensieve behandeling nodig, zodat de ziekte zich niet verder kan ontwikkelen en de psychoses niet terugkeren.

‘Duivelsaanbidders’ Haagse steker

Over F.’s geloofsbeleving zegt de psychiater: „Hij zag duivelsaanbidders die hem van zijn geloof willen afbrengen. Dat riep heel veel angst op. Hij ging steeds sterker aan zijn geloof vasthouden, is vromer geworden en daarin doorgeschoten. Dat zagen we ook tijdens zijn detentie. Hij belandde als zieke man met schizofrenie op de terroristenafdeling. Daar verbleef hij tussen geradicaliseerde mensen. Hij was daar vatbaar voor de radicale islam. Hij merkte dat hij daar wat radicaler is geworden in zijn opvattingen.” F. verblijft momenteel niet meer op de terroristenafdeling. Enkele weken geleden is hij overgeplaatst van de gevangenis in Vught naar De Schie in Rotterdam.

Geen zelfmoordgedachten

De gedragsdeskundigen vonden ook geen aanwijzingen voor het scenario ‘suicide by cop’, waarbij F. mensen zou steken in de hoop te worden doodgeschoten door de politie. Volgens de psychiater had F. geen zelfmoordgedachten als uitweg voor zijn paranoïde gedachten. „Hij was was veel meer bezig om zichzelf te verdedigen tegen de duivelsaanbidders die hij zag. Hij ging proactief de confrontatie met ze aan.”

Op deze tweede zittingsdag komen ook de verhalen van de slachtoffers aan bod. Zij laten in de loop van de dag slachtofferverklaringen voorlezen.

Malek F. Haagse steker
Malek F. stak op 5 mei in Den Haag drie mensen neer. Foto: ANP

Slachtoffers in rechtbank

„Hij verdient het hellevuur”, sprak een van hen in 2019 al in de rechtbank. Ook de student die meerdere messteken opliep, vertelde dat hij F. „oprecht een helse straf” toewenst. „Hoe kon je mij dit aandoen? Op acht plekken op mijn lichaam heb ik lelijke littekens.”

Ook op social media uitten mensen eerder al hun ongeloof. „Rechters zijn ziek in dit land! Toevallig een psychose op Bevrijdingsdag? Tuurlijk!! Doorgeslagen politieke correctheid om het maar geen islamitische aanslag te hoeven noemen.”

Het is weer Nationale Poepdag: wist je dit al over je drol?

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Volgens psychiater géén aanwijzingen voor radicalisering Haagse steker
Sluiten