Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 30 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

De Jonge: onzeker of overleg over coronaversoepelingen doorgaat

Het is best plausibel dat het kabinet ‘een weekendje vrij’ heeft. Het is namelijk maar de vraag of het kabinet komend weekeinde bijeenkomt in het Catshuis om te praten over verdere versoepeling van de coronamaatregelen.

Het wel of niet bijeenkomen hangt af van de ruimte die het Outbreak Management Team (OMT) ziet om maatregelen los te laten, zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge. Het deskundigenpanel vergadert daar vandaag over.

„We bekijken van week tot week wat de ruimte is”, zegt De Jonge. Het kabinet houdt daar doorgaans op zondag informeel overleg over in het Catshuis, waarna op maandag of dinsdag een besluit valt. Maar: „Als we zien dat die ruimte er op dit moment nog niet is, dat we beter even kunnen wachten, dan heeft ook een Catshuisoverleg niet zoveel zin.”

Versoepelingen heropeningsplan

Het kabinet besloot vorige week de eerste stap te zetten van het eigen heropeningsplan. Terrassen zijn onder voorwaarden weer open en winkels mogen weer klanten ontvangen zonder dat die uren van tevoren een afspraak moeten maken. Daarnaast is er beperkt ruimte gekomen voor studenten in het hoger onderwijs om weer fysiek colleges te volgen.

Het OMT had het kabinet „met klem” geadviseerd nog te wachten met het aankondigen van die versoepelingen. De deskundigen wilden meer zekerheid dat de piek in de ziekenhuisbezetting echt achter de rug is. Op grond van de iets verbeterde prognoses van het OMT werd toch besloten de eerste stap te zetten.

De Jonge over ziekenhuizen

De demissionaire zorgminister ziet dat de druk nog altijd „zwaar” is in de ziekenhuizen. Het aantal coronapatiënten op de intensive care is de afgelopen week niet verder toegenomen, maar ook niet echt gedaald. Dat maakt het dus onzeker of komende week de tweede stap al kan worden aangekondigd, die verlichting zou moeten bieden voor onder meer pretparken, dierentuinen en zwembaden.

De minister benadrukt dat het kabinet niet van plan is „domme dingen” te gaan doen, nu dankzij de vaccinaties het einde van de pandemie in zicht is. Aan de andere kant is volgens hem een belofte gedaan aan de samenleving om elke ruimte die er is voor verdere verlichting te benutten.

Snel nieuw reisadvies

De Jonge hoopt snel met een nieuw reisadvies voor de zomervakantie te komen, liefst al volgende week. Dat is volgens hem belangrijk, nu populaire vakantielanden waaronder Frankrijk aankondigen dat zij tegen die tijd weer toeristen willen ontvangen. „Ik vind dat we moeten proberen daar niet al te lang meer mee te wachten, omdat mensen natuurlijk ook hun plannen willen maken.”

Nummer van premier Johnson staat al vijftien jaar gewoon online

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.