Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 22 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Boete Baudet voor vele omhelzingen en handenschudden op Urk

FvD-kopstuk Thierry Baudet trok zich niets aan van de coronaregels tijdens verkiezingstijd. Ook niet op Urk waar hij handenschuddend en omhelzend op de foto werd gezet en zich gedroeg alsof er geen coronavuiltje aan de lucht hing. Het leverde een storm aan reacties op, en nu ook een boete.

Voorman Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FVD) krijgt een coronaboete van 95 euro voor zijn optreden op Urk in februari van dit jaar. Baudet hield daar geen anderhalve meter afstand tot zijn omstanders en deelde daar zelf ook beelden van op Twitter. Een strafrechtelijke reactie kon niet uitblijven, aldus het Openbaar Ministerie.

https://twitter.com/irEnriqueCortes/status/1364311060686270464

Baudet in Urk

Baudet bezocht Urk tijdens zijn verkiezingstournee. Hij werd door honderden mensen ontvangen en liep al handenschuddend over een plein. Hij liet zich gearmd met anderen en anderen omhelzend op de foto zetten en klom aan boord van vissersboten. Vergezeld van een grote groep mensen bezocht hij zonder een mondkapje te dragen een visrestaurant en at daar haring.

Enkele dagen later kondigde het OM aan dat onderzocht zou worden of Baudet de coronaregels had overtreden of dat anderen hem in die situatie hadden gebracht. De FVD-leider is daar zelf in maart over gehoord, meldt het OM. Besloten is om hen voor alle coronaovertredingen één boete te geven, zegt een woordvoerster van het OM. Baudet kan daar nog verzet tegen aantekenen en dan komt de zaak voor de rechter.

OM over coronaregels

Volgens het OM zijn organisatoren van een manifestatie of een soortgelijke bijeenkomst er verantwoordelijk voor dat de coronaregels in acht worden genomen. Dat is op Urk niet gebeurd en Baudet heeft zich zelf ook niet aan de regels gehouden. Dat blijkt uit de vele beelden van de bijeenkomst.

Nog meer boetes voor Baudet?

https://twitter.com/THersbach/status/1365283270745870337

Er lopen nog onderzoeken naar optredens van de FVD-voorman in het Westerpark in Amsterdam en op het Jaarbeursplein in Utrecht in maart. Daar verzocht hij zijn aanhangers om dicht bij het podium te komen staan, waardoor er onvoldoende afstand werd gehouden. Tijdens het afspelen van een levenslied liepen de bezoekers in polonaise langs de meedansende Baudet. In Utrecht zou de FVD-leider ook kwetsende uitspraken hebben gedaan. Het is nog niet bekend wanneer deze onderzoeken zijn afgerond.

Reacties Twitter

Op Twitter wordt volop gereageerd op het nieuws. „Crowdfund-actie?”, schrijft iemand spitsvondig bij de foto van Baudet die iemand omhelst in de menigte. „Regels zijn regels, ook voor Baudet. Hij heeft nog geluk dat het bij 1 bekeuring blijft”, meent iemand. Veel mensen halen de pers erbij en vinden berichten als deze onnodig. „Hoe zit het met al die journalisten die keer op keer de regels overtreden? Of Rutte, Jetten en Kaag die zelfs binnen geen mondkapje dragen én geen afstand houden? Zijn ook beelden van. Hup aan het werk!”

Ook wordt een foto gedeeld. „Hier dient de pers door het OM vervolgd te worden vanwege het negeren van de 1.5 meter maatregel”, schrijft iemand erbij.

https://twitter.com/RobberseMark/status/1385153809215803392

Een ander vindt het maar een nietszeggend bericht. „Poe, poe wat een doortastend optreden van het OM en wat een geluk dat de media ons hiervan op de hoogte brengt. Er zijn namelijk geen belangrijker zaken om te onderzoeken en te melden. Toch?”

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.