Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 26 feb 2021 / 13:47 uur

Handen schuddende Baudet op Urk, politie doet onderzoek

Thierry Baudet heeft tijdens zijn campagne op Urk mogelijk een overtreding begaan. De politie onderzoekt op verzoek van het Openbaar Ministerie of de partijleider van Forum voor Democratie of de politicus de coronaregels heeft overtreden eerder deze week.

Baudet was op Urk om campagne te voeren. Er stonden tijdens zijn bezoek veel mensen bij elkaar, er zijn handen geschud en er is wellicht geknuffeld. Ook at Baudet een harinkje in een visrestaurant waar veel tafels bezet waren, wat niet mag volgens de huidige coronaregels.

Onderzoek naar Baudet

Een woordvoerder van het OM zegt dat het een stuk beter leek te gaan in Harderwijk en Veenendaal, waar de FvD-voorman ook op bezoek kwam. Beelden van het bezoek aan Urk lijken te laten zien dat er wellicht strafbare dingen zijn gebeurd, zegt ze.

Onder meer uit onderzoek van die beelden moet blijken wat er precies is gebeurd en wie daarvoor verantwoordelijk was. Het is nog niet bekend hoelang het onderzoek gaat duren.

Honderd Urkers op de been

Baudet, die niet onder stoelen of banken steekt tegen het coronabeleid van het huidige demissionaire kabinet te zijn, bracht met zijn bezoek dinsdag zo’n honderd mensen op de been in het vissersdorp. FVD-leider droeg geen mondkapje en liet zich met veel mensen gearmd op de foto zetten.

Daarna ging hij met zijn campagneteam naar een visrestaurant om daar haring te eten, terwijl veel Urkers binnen aan tafeltjes gingen zitten. Later schudde hij nog handen op vissersboten. Hij noemde Urk een persoonlijke favoriet om te bezoeken. Tijdens het bezoek is niet ingegrepen door politie of handhavers. Burgemeester Cees van den Bos was ontstemd over het verloop van het bezoek.

Bewust of onbewust?

Het OM wil weten of Baudet welbewust de coronaregels heeft overtreden. Het zou ook kunnen dat anderen hem in die situatie hebben gebracht. De voorman van FVD kan een coronaboete krijgen.

Een woordvoerder van FVD laat weten dat de partij op de hoogte is gebracht van het onderzoek. „We wachten het onderzoek af alvorens te reageren, maar zien de uitkomsten van het onderzoek met veel vertrouwen tegemoet.”

Baudet is overigens niet de enige politicus die zich in het openbaar niet aan de regels lijkt te houden. Ferd Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid, trouwde in september afgelopen jaar. Er werd op de bruiloft geknuffeld, wat werd vastgelegd door een fotograaf. Grapperhaus werd op de vingers getikt en kreeg een boete. Minister van Financiën Wopke Hoekstra ging vorige week schaatsen op ijsbaan Thialf. Coronaminister Hugo de Jonge deed onlangs in een winkel zijn mondkapje af toe hij op de foto ging.

Burgemeester Urk schaamt zich na onrustige eerste avondklok

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Handen schuddende Baudet op Urk, politie doet onderzoek
Sluiten