Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 20 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Azarkan van DENK zet zo z’n vraagtekens bij ‘spel’ van informateur Tjeenk Willink

Het informatie-proces is in volle gang. Informateur Tjeenk Willink gaat langs alle partijen, van klein naar groot dit keer. Vandaag stond DENK op het programma en er waren twee gefronste wenkbrauwen van te voren.

DENK-leider Farid Azarkan heeft vraagtekens bij het „spel” van informateur Herman Tjeenk Willink en de manier waarop die het formatieproces aanvliegt. „Ik heb het gevoel dat ik ergens in getrokken ben waarvan ik denk: welke kant gaat dit op”, zei Azarkan voorafgaand aan zijn gesprek met de informateur. Die zorgen werden na afloop deels weggenomen, maar DENK wil wel duidelijkheid van Tjeenk Willink en van de andere fractievoorzitters over hoe het nu verder moet in de formatie.

Informateur Tjeenk Willink bij DENK

Voor de tweede keer spreekt de informateur met alle fractieleiders, te beginnen met de kleinste partijen. Azarkan wil toch vragen naar „de reikwijdte” van de opdracht die de Tweede Kamer aan de informateur gaf. Tjeenk Willink moest vooral kijken of het onderlinge vertrouwen kan worden hersteld, maar hij zinspeelt nu al op een kort regeerakkoord op hoofdlijnen. Hij loopt daarmee volgens Azarkan weg bij „die olifant in de Kamer, dat is toch het vertrouwen in Rutte. Hoe zijn we nou van liegende premier naar dat we het ineens hebben over het vertrouwen in de overheid?”

Op Twitter omschrijft Azarkan het als volgt, met daarbij de brief van Tjeenk Willink. „Ik krijg zo een ‘oude wijn in nieuwe zakken’ gevoel. Tjeenk Willink geeft een royale invulling aan zijn mandaat en duwt iedereen onverstoorbaar in de armen van ⁦leugenaar Rutte.”

Azarkan hamert op vertrouwensvraag

Op bezoek bij Tjeenk Willink heeft Azarkan dus vooral gehamerd op de vertrouwensvraag. „Ik wil deze week antwoord hebben op de vraag die gesteld is, namelijk: wie heeft er vertrouwen in wie? Welke fractievoorzitters gaan samenwerken met wie?” Wel liep hij gerust het gesprek uit met Tjeenk Willink uit, vertelde de DENK-leider. „Ik denk dat zijn werkwijze uiteindelijk prima is, maar ik wil aan het einde van de week antwoord op die vraag.”

De Hond bijt zich weer vast: eigen podcast over Deventer moordzaak

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.