Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 15 mrt 2021

Toch tijdelijke stop AstraZeneca, hoeveel vaccinaties scheelt dat?

Nederland stopt voorlopig met het toedienen van het vaccin van AstraZeneca. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid gisteravond rond 23.00 uur laten weten. Het besluit scheelt vele duizenden vaccinaties.

Het besluit wordt genomen uit voorzorg, nadat bij mensen in andere landen die waren geprikt met het vaccin bloedproppen waren ontstaan.

Afspraken vaccinaties afgezegd

Afspraken die al met mensen zijn gemaakt voor een prik met het vaccin, worden afgezegd. Voor mensen die al een eerste prik met AstraZeneca hebben gehad, zijn de gevolgen nog niet bekend. Dit omdat er twaalf weken tussen de eerste en tweede prik zit. De eerste prikken werden op 12 februari gezet. „Wij verwachten op het moment van de tweede prik duidelijkheid te hebben”, aldus het ministerie.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei donderdag nog dat Nederland door zou gaan met AstraZeneca. Enkele andere landen waren toen al uit voorzorg gestopt met de inenting van het vaccin van de Zweeds-Britse farmaceut. AstraZeneca zelf meldde gisteren – na onderzoek – dat er geen bewijs is voor een hoger risico op bloedstolsels door vaccin. Ook de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) stelt dat er geen aanwijzingen zijn.

Stoppen AstraZeneca is uit voorzorg

„Vanuit het voorzorgsprincipe is besloten om de komende twee weken (tot en met zondag 28 maart) niet te prikken met AstraZeneca”, laat het ministerie weten. Het departement baseert zich daarbij op een advies van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

„Directe aanleiding voor het advies is nieuwe informatie die dit weekend beschikbaar is gekomen. De info gaat om andere klachten dan het beperkte aantal meldingen van trombose na vaccinatie, waarop het CBG zich voor dit weekeinde baseerde.”

Het gaat om zes meldingen van mogelijke bijwerkingen uit Denemarken en Noorwegen, aldus VWS. „Het gaat om ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de 50 jaar. In Nederland zijn momenteel geen soortgelijke gevallen bekend.”

Over vaccinaties mag geen twijfel bestaan

Het CBG benadrukt dat er vooralsnog geen bewijs is dat de complicaties worden veroorzaakt door het vaccin, iets wat De Jonge ook onderstreept. „Cruciaal is de vraag of het gaat om klachten ná vaccinatie, of dóór vaccinatie”, zegt hij. „Over de vaccins mag geen enkele twijfel bestaan. Ik vind het van groot belang dat de meldingen goed worden onderzocht. Daarom is het verstandig nu uit voorzorg even op de pauzeknop te drukken.”

Dat drukken op de pauzeknop is ook in het buitenland doorgedrongen.

Hoeveel vaccinaties scheelt het besluit?

Het besluit om in de komende twee weken geen prikken te zetten met het vaccin van AstraZeneca, betekent dat er bijna 289.000 prikafspraken afgezegd worden. Dat blijkt uit cijfers van het Coronadashboard van de Rijksoverheid.

Op 28 maart zouden er in Nederland 639.075 ingeënt zijn met het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut, tegen 350.284 momenteel, zo luidt de prognose op het dashboard. Het verschil, 288.791 prikken, kunnen niet gezet worden door de beslissing.

Eerder op zondag liet de GGD GHOR weten dat de GGD’en in de komende twee weken 43.000 prikafspraken moeten afzeggen. Echter, ook huisartsen dienen het vaccin toe.

Nog geen zorgen De Jonge om AstraZeneca

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge heeft goede hoop dat het coronavaccin van AstraZeneca snel weer kan worden gebruikt. In dat geval hoeft de pauze die gisteravond werd aangekondigd niet te leiden tot vertraging van de vaccinatiecampagne. Dat zei De Jonge vanochtend in het tv-programma Goedemorgen Nederland.

De Jonge sprak eerder de verwachting uit dat iedereen die dat wil, begin juli minstens een keer kan zijn geprikt. Hij ziet nog geen reden die hoop te laten varen. „Als we over een paar weken weer gewoon verder kunnen, en daar ga ik op zich wel van uit, dan scheelt het eigenlijk niet zo heel veel met waar we stonden.”

Ook Ierland stopt tijdelijk met toedienen AstraZeneca-vaccin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Toch tijdelijke stop AstraZeneca, hoeveel vaccinaties scheelt dat?
Sluiten