Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen | LinkedIn Binnenland 14 mrt 2021 / 10:42 uur

Waar worden de stemmen het snelst geteld? Dit jaar gaat veiligheid voor

Elk jaar voeren de kleinste gemeentes van Nederland een ‘strijd’. Het gaat er dan om welke gemeente als snelste de stemmen kan tellen. Maar door corona krijgen de komende Tweede Kamerverkiezingen een andere lading. „Veiligheid en coronaproof staan dit jaar voorop”, zegt een woordvoerster van de gemeente Schiermonnikoog.

Schiermonnikoog, Vlieland en Rozendaal (Gelderland) hebben vaak gestreden om deze eer. „We willen het wel snel doen, maar niet ten koste van allerlei besmettingen, maar het doel is dit keer de verkiezingen veilig en coronaproof te laten verlopen. Als we de kans krijgen het snel te doen, doen we het snel. Maar het gaat om de veiligheid”, meldt de woordvoerster.

Het Waddeneiland met 913 inwoners is de laatste verkiezingen steeds de snelste geweest. Bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2019 kwam het ook als eerste met de uitslag. En bij de gemeenteraadsverkiezingen van het jaar ervoor: zelfde geval. In 2015, bij de Provinciale Statenverkiezingen, ging de eer ook naar Schiermonnikoog. Na de Provinciale Statenverkiezingen in 2011 streek Vlieland met de eer.

Stemmen tellen ‘dit jaar al ingewikkeld genoeg’

Op Vlieland wonen zo’n 1186 mensen. Iets meer dan Schiermonnikoog, dus. Volgens die gemeente is het „leuk zo’n onderlinge strijd, maar het is dit jaar al ingewikkeld genoeg om alles op orde te krijgen”, zegt een woordvoerder. „Ook wij willen het goed en veilig doen. Door het stemmen per brief en de eerdere stemdagen wordt het anders. Maar we gaan wel proberen het zo snel mogelijk te doen. Maar we hebben geen tactiek. Zeker niet omdat er nu andere dingen bij komen kijken. We proberen het zo goed als het kan te doen.”

Voor de gemeente Rozendaal is het eigenlijk geen ‘strijd’ meer. „We hebben er een nieuwe wijk bijgekregen en hebben hierdoor nu 1750 inwoners, dat is behoorlijk wat meer dan Schiermonnikoog en Vlieland”, meldt een woordvoerster van de gemeente. „Door de briefstemmers van dit jaar en de mensen die op maandag en dinsdag kunnen stemmen, zou het wel kunnen dat we snel kunnen tellen. Maar we gaan liever voor kwaliteit dan voor kwantiteit.”

Ook zijn er deze verkiezingen meer regels in en rondom het stemhokje. Zo krijg je in sommige gemeentes het rode potloodje mee naar huis, en moet je vrijwel overal een gezondheidscheck doen.

Rechts-populistische partijen: de verschillen en overeenkomsten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Waar worden de stemmen het snelst geteld? Dit jaar gaat veiligheid voor
Sluiten