Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen | LinkedIn Binnenland 14 mrt 2021 / 10:06 uur

Rechts-populistische partijen: de verschillen en overeenkomsten

Sinds de opkomst van Pim Fortuyn heeft populistisch rechts een flinke voet tussen de deur in de Nederlandse politiek. Deze partijen richten zich veelal op immigratie, maken zich zorgen over vervagende grenzen tussen landen en ook de alsmaar veranderende economie is volgens hen niet positief.

Op het moment zijn er twee rechts-populistische partijen het bekendst: de PVV van Geert Wilders en het Forum voor Democratie (FVD) van Thierry Baudet. Maar sinds kort is daar een derde partij bijgekomen: JA21. Die partij is opgericht door FVD-afsplitsers Joost Eerdmans en Annabel Nanninga, en ook zij dingen mee naar zetels.

Tweede Kamerverkiezingen 2021: wat willen de politieke partijen met… asielzoekers?

Streng immigratiebeleid

Een streng immigratiebeleid, daar zijn vrijwel alle rechts-populistische partijen voor. Zo willen FVD en JA21 dat vluchtelingen worden opgevangen in de regio van herkomst. Maar als die vluchtelingen toch naar Nederland komen, moeten ze van die partijen alleen tijdelijke opvang krijgen. De PVV gaat nog een stap verder: die partij wil een volledige stop op alle asielzoekers én migranten uit islamitische landen.

En daar is meteen het volgende punt van overeenkomst, de islam. Zowel de PVV, het FVD en JA21 staan kritisch tegenover die religie. Wel leggen ze verschillende accenten. FVD wil bijvoorbeeld dat islamitische scholen zich houden aan de volgens hen „fundamentele (joods-christelijke) waarden” van Nederland. JA21 wil islamitisch onderwijs helemaal ontmoedigen en ook bijvoorbeeld de hoogtes van minaretten beperken. De PVV gaat het verst, met een ministerie van Immigratie, Remigratie en De-islamisering. Volgens de PVV is de islam namelijk geen religie, maar „de meest gewelddadige politieke ideologie die er bestaat”.

Eurosceptisch

Daarnaast vinden de partijen een sterke Nederlandse identiteit belangrijk, net als zelfbeschikking. Alle drie de rechts-populistische partijen zijn dan ook eurosceptisch. JA21 wil niet uit de EU, maar hamert wel op veel meer autonomie. Ook moeten kiezers kunnen meedenken over de houdbaarheid van de euro middels een referendum. Bij FVD krijgt de kiezer ook een referendum, maar dan over een volledig vertrek uit de EU.

Voor de PVV is zo’n ‘Nexit’ al langer een van de doelen. Het coronaherstelprogramma van de EU kost Nederland volgens Wilders „100 miljard euro”. En daar is de PVV alles behalve blij mee. Maar Wilders’ cijfers kloppen niet: in werkelijkheid is dat bedrag jaarlijks zo’n 330 miljoen euro netto voor de komende 30 jaar, becijferde de Tilburgse hoogleraar Harald Benink voor de NOS.

Een Nexit zou geld opleveren volgens de PVV, en daarmee willen ze dan het minimumloon verhogen. Ook zou de AOW-leeftijd teruggezet worden naar 65. Met deze punten is de partij economisch het meest links van de drie, hoewel de PVV zichzelf niet zo beschouwt.

Tweede Kamerverkiezingen 2021: wat willen de politieke partijen met… werk?

FVD en JA21 rechtser dan PVV

FVD en JA21 zijn de meest rechtse partijen van de drie, in ieder geval op economisch gebied. Zo willen zij het voor mkb’ers makkelijker maken mensen te ontslaan en zieke werknemers korter doorbetalen. Verder moet de overheid inkrimpen zodat belastingen omlaag kunnen. Beide partijen willen daarnaast vooral zzp’ers en ondernemers ondersteunen. Over het minimumloon laat JA21 zich in haar programma niet uit. FVD noemt het alleen in de context van Oost-Europese chauffeurs en vindt onderbetaling „uitbuiting” en „oneerlijke concurrentie”.

De kans is groot dat alle drie de partijen na de verkiezingen in de Kamer komen. De PVV staat al maanden op plek twee in de peilingen met 17 tot 22 zetels, aldus de Peilingwijzer. Hoewel het gepeilde zetelaantal van FVD sinds vorige zomer flink is gedaald, lijkt de partij inmiddels weer stabiel te staan op 3 tot 5 zetels. JA21 kan volgens de Peilingwijzer op 1 tot 3 zetels rekenen.

LEGO Masters is terug en kijkers zijn nu al laaiend enthousiast

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rechts-populistische partijen: de verschillen en overeenkomsten
Sluiten