Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 23 mrt 2021 / 15:45 uur

Opticiens steeds vaker doelwit van explosieve ramkraak: ‘Schrik zit er goed in’

‘Ramzalig’ wat gebeurt in brillenland: steeds vaker zijn opticiens het doelwit van mensen die middels een ramkraak hun slag slaan en de dure brillen en zonnebrillen stelen voor de zwarte markt.

Opticiens zijn steeds vaker het doelwit van dieven en daarbij wordt ook steeds vaker geweld gebruikt. „De schrik zit er goed in”, zegt directeur Bas de Nes van de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven (NUVO). Vanochtend werd een ramkraak gepleegd op een brillenwinkel in Sittard.

Ramkraak optiek Zaandam

Een dag eerder was het raak in Zaandam, waar de pui van een winkel werd geramd en een onbekende hoeveelheid brillen werd meegenomen.

 

„Er wordt vaak meer schade aan de winkel veroorzaakt dan dat er aan brillen wordt meegenomen”, zegt De Nes. „We zien dit soort ramkraken steeds vaker. Het begon een jaar of vijf geleden en is helaas een trend aan het worden. We zien ook dat er steeds meer geweld wordt gebruikt, soms zelfs explosieven.” De brillen en zonnebrillen van de duurdere merken zijn het doelwit omdat die op de zwarte markt goed verhandelbaar zijn, vertelt de directeur van NUVO.

‘Ray BAM’ en andere dure producten uit de opticiens

De branchevereniging adviseert haar leden om de producten met een hogere waarde ‘s nachts uit de winkel te halen en op te bergen in een kluis. Opticiens moeten dat ook duidelijk laten merken aan klanten door middel van bordjes. „Men komt tijdens de openingstijden kijken en komt dan ‘s nachts terug”, vermoedt De Nes. Hij vindt dat er ook een verantwoordelijkheid ligt bij winkelcentra als een hele locatie kan worden afgesloten. „Het helpt ook als er rampaaltjes voor de winkel staan, maar niet elke gemeente wil dat.”

Nog meer ramkraken optiek

Een woordvoerder van de landelijke politie zegt dat ramkraken op opticiens een bekend fenomeen zijn en er niet per se sprake is van een trend. Wel is er een toename van het aantal kraken waarbij een explosief wordt gebruikt.

Begin deze maand was het ook raak in Amsterdam bij Schmidt Optiek, van dezelfde eigenaar als de zaak in Zaandam. „Als je een ramkraak pleegt op een optiek in plaats van de bank ernaast was een brilletje inderdaad geen overbodige luxe…”, grapte iemand.

Rondje Twitter leert dat optieken de afgelopen jaren inderdaad vaker doelwit van mensen met slechte bedoelingen zijn.

Vorig jaar pleitten Chinese onderzoekers voor het dragen van een bril. Hier lees je waarom.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Opticiens steeds vaker doelwit van explosieve ramkraak: ‘Schrik zit er goed in’
Sluiten