Redactie Metro
Redactie Metro Health & mind 17 sep 2020 / 13:57 uur

Chinese onderzoekers zien link brildragers en coronabesmettingen

Het zijn onzekere tijden waarin we er vanalles aan doen om onszelf veilig te houden. Je handen stuk wassen zoals onze minister president zegt, niet met jan en alleman knuffelen en je niet ophouden op al te drukke plekken. En, zo blijkt, een bril dragen is ook geen slecht idee.

Althans, dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Wetenschappers in het ziekenhuis Suizhou Zengdu in de Chinese stad Suizhou zijn aan het kijken of oogbescherming het risico op besmetting misschien nog verder kan verkleinen. Wat blijkt? Er bestaat inderdaad een kans.

Brillen bieden misschien bescherming

Voor het onderzoek bestudeerde het team 276 mensen die het coronavirus hebben opgelopen en in het ziekenhuis terecht zijn gekomen. Slechts zes procent van de mensen die ziek werd, draagt elke dag meer dan acht uur per dag een bril, concludeerden ze.

Dat moet natuurlijk wel even afgezet worden tegenover de rest van de bevolking. Daar blijkt een significant verschil te zitten: 31,5 procent van de bevolking in Hubei – de provincie waar het ziekenhuis staat – draagt normaal gesproken een bril. Die cijfers impliceren volgens de onderzoekers dat een bril dragen bijdraagt aan een risicovermindering om besmet te worden met COVID-19.

Veel je bril dragen

Het onderzoek werd gepubliceerd in het blad JAMA Ophthalmology. „In dit onderzoek van patiënten die uit dezelfde omgeving komen en zijn opgenomen met het COVID-19 virus in Suizhou, lijkt het erop dat mensen die hun bril meer dan acht uur oer dag dragen, een kleiner risico lopen om besmet te raken met het virus dan mensen die geen bril dragen”, schrijven de wetenschappers.

Kanttekeningen

Natuurlijk zitten er aan dit soort onderzoeken altijd haken en ogen. Professor in medicijnen aan de John Hopkins Universiteit Lisa Maragakis legt uit dat er toch wat kanttekeningen gezet moeten worden bij de nieuwe bevindingen. Onder andere dat het gaat om een groep patiënten uit hetzelfde ziekenhuis en het is een relatief kleine groep die is onderzocht, zegt Daily Mirror.

Voor je dus een hippe bril aanschaft omdat ie je zo goed staat in de hoop dat je ook als persoon zonder zichtbeperking minder risico loopt, moet er dus meer onderzoek worden gedaan. Maragakis waarschuwt daarnaast dat het verstandig is om een masker te dragen op drukke plekken, sociale afstand nog even vol te houden en gewoon nog steeds ouderwets je handen stuk te wassen.

Lees ook: Trumps corona-wondermiddel werkt niét, volgens Nederlands onderzoek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Chinese onderzoekers zien link brildragers en coronabesmettingen
Sluiten