Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 22 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Monsterproces rond Taghi van start: hoe zit het ook alweer met Marengo?

Precies drie jaar na een eerste inleidende zitting gaat het ‘monsterproces’ Marengo vandaag inhoudelijk van start. Zeventien verdachten staan terecht in deze megamoordzaak, maar alle ogen zijn gericht op één man. Dat is hoofdverdachte Ridouan Taghi, die onmiskenbaar een reputatie als schrik van de onderwereld heeft opgebouwd. Hoe zit de zaak in elkaar?

Na zijn arrestatie in Dubai en overbrenging naar Nederland, in december 2019, heeft Taghi zich op tussentijdse zittingen in het proces nog niet laten zien. Maandag verschijnt hij naar verwachting wel in de zittingszaal van de zwaarbewaakte bunker in Amsterdam. Er wordt rekening mee gehouden dat hij afgezonderd van zijn medeverdachten zal worden gehouden, om iedere vorm van onderlinge communicatie onmogelijk te maken.

Aanloop strafproces Marengo grillig en dramatisch

Zelden is de aanloop naar een strafproces zo grillig en dramatisch geweest als in het geval van Marengo. Een week na de eerste zitting, in maart 2018, werd de (niet-criminele) broer Reduan van kroongetuige Nabil B. in Amsterdam doodgeschoten. In september 2019 is B.’s advocaat Derk Wiersum vermoord bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert. Deze gebeurtenissen vallen weliswaar buiten het bestek van het Marengoproces, maar er wordt aangenomen dat er volop verbanden zijn: wraak op ‘verrader’ Nabil B.

De twee moordzaken vertonen dezelfde bloeddorstige trekken als de zes liquidaties die het Openbaar Ministerie in het strafdossier heeft opgenomen. Daaruit rijst het beeld op van een nietsontziende bende onder leiding van Taghi, die met groot gemak en veel cynisme over leven en dood beschikte. Met rivalen, vijanden en verraders zou zonder pardon zijn afgerekend. De internationale cocaïnehandel vormt de achtergrond van het dodelijke geweld.

Taghi en kroongetuige Nabil B.

Een groot deel van het door justitie verzamelde bewijs bestaat uit talloze zogeheten PGP-berichten. In die versleutelde en vervolgens door specialisten leesbaar gemaakte communicatie tussen de verdachten wordt onomwonden over liquidaties gesproken. De tientallen verklaringen van kroongetuige Nabil B. vormen de andere pijler waarop de bewijsvoering van het OM rust.

Naast de schokkende moorden op de broer en advocaat van de kroongetuige is de jarenlange inleiding op het eigenlijke proces Marengo rijk aan incidenten geweest, die de verhoudingen tussen de verschillende procespartijen gaandeweg op scherp hebben gezet. Daaronder een schaduwoperatie van twee advocaten in Dubai en beschuldigingen aan het adres van meerdere advocaten over lekken. Ook klagen de advocaten hevig over de manier waarop zij de stortvloed aan PGP-communicatie moeten bestuderen.

Taghi Marengo
Tekening: ANP / Aloys Oosterwijk

De coronacrisis zorgde voor nog meer complicaties. In februari zag de rechtbank zich genoodzaakt de start van het proces een maand uit te stellen. Het proces in de bunker is ook logistiek een uitdaging van formaat, omdat er zo veel mensen bij betrokken zijn en de beveiliging extreem is. De zaak zal naar verwachting tot diep in 2022 duren.

Moorden proces Marengo op een rij

‘Marengo’ met hoofdverdachte Taghi draait onder meer om verschillende moorden, moordpogingen, deelname aan een criminele organisatie en wapenbezit. Dit is een overzicht van de moorden.

• De moord op Ronald Bakker (59) op 9 september 2015 in Huizen. Bakker werd in zijn auto voor zijn huis doodgeschoten. Hij was medewerker van de spyshop in Nieuwegein, die in beeld was gekomen in een eerder onderzoek naar een grote partij wapens. Justitie verwijt Taghi ook het voorbereiden van een aanslag met een bazooka op de spyshop.

• De moord op Samir Erraghib (37) op 17 april 2016 in IJsselstein. Erraghib werd onder vuur genomen terwijl zijn 7-jarige dochtertje bij hem in de auto zat. Het kind overleefde de aanslag. Erraghib zou in het milieu over Taghi hebben gesproken.

Cocaïne van Taghi gestolen

• De moord op Abderrahim ‘Appie’ Belhadj (29) op 9 mei 2016 in Amsterdam-Zuidoost. Het slachtoffer werd naar een flat gelokt en daar doodgeschoten. Hij zou twee blokken cocaïne van de organisatie van Taghi hebben gestolen.

• De moord op Ranko Scekic (45) op 22 juni 2016 in Utrecht. Scekic liep met een vriend op straat voor zijn woning toen hij werd doodgeschoten.

• De moord op gewezen crimineel en misdaadblogger Martin Kok (49). Kok werd op 8 december 2016 in zijn auto doodgeschoten na een bezoek aan een seksclub in Laren. Enkele uren voor de liquidatie werd in Amsterdam een poging gedaan Kok door het hoofd te schieten. Eerder was al een poging ondernomen hem te doden met een bom onder zijn auto.

• De moord op Hakim Changachi (31) op 12 januari 2017. Changachi werd bij zijn flat aan de Faustdreef in Utrecht-Overvecht doodgeschoten. De moord was een vergissing. Het beoogde doelwit was Khalid H., die destijds ook aan de Faustdreef woonde. De moord op Changachi zou Nabil B. ertoe hebben aangezet kroongetuige in Marengo te worden.

Hoeveel verdient YouTube? Dit krijg jij met miljoen views op een video

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.