Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 13 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Kritiek op vaccinatieactie Van Rossem: ‘Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken’

Historicus, schrijver en tv-persoonlijkheid Maarten van Rossem (77) heeft zonder oproep al zijn eigen coronavaccinatie geregeld, vertelt hij in een podcast. Binnenkort krijgen zijn vrouw en hij de eerste prik en eind april de tweede. Een paar telefoontjes op eigen initiatief waren voldoende, vertelt hij.

Hij is gewoon gaan bellen met het afsprakennummer van de GGD, naar aanleiding van een tip van een kennis. Eerst kreeg hij te horen dat hij niet aan de beurt was, maar hij probeerde het opnieuw, waarop hem werd verteld dat het wel kon. Maar omdat hij het burgerservicenummer van zijn vrouw eerst nog moest opzoeken, moest hij opnieuw bellen en daarna kon het weer niet. Van Rossem belde nogmaals en toen kon het weer wel.

Chaos bij GGD

Volgens Van Rossem blijkt hieruit dat het een chaos is bij de organisatie die de toediening van de prikken regelt. Maar de GGD zegt dat er feitelijk niks aan de hand is. Van Rossem wordt binnenkort voor het eerst geprikt. Dat is overigens als zijn leeftijdsgroep ook echt aan de beurt is, aldus een woordvoerster. Dat is namelijk juist met ingang van komende week.

omikronJanssen, vaccin, Denemarken, vaccinatie
Ondanks dat vindt de GGD het „zeer onbehoorlijk” dat Maarten van Rossem suggereert dat het mogelijk is om voor te dringen.

Ondanks dat vindt de GGD het „zeer onbehoorlijk” dat Maarten van Rossem suggereert dat het mogelijk is om voor te dringen bij het halen van een coronavaccinatie. „De volgorde in de te prikken groepen is er niet voor niks, er zijn beperkte hoeveelheden vaccins”, zegt een woordvoerster in een reactie op het nieuws dat de historicus en tv-persoonlijkheid zonder oproep een prik regelde.

Niet mogelijk om voor te dringen

Dat hij verschillende antwoorden heeft gehad, wijt de dienst aan de snelle opéénvolgende ontwikkelingen, waarbij de ene medewerker misschien al wel stilstond en de andere niet.

Iedereen wordt gecontroleerd op zijn burgerservicenummer. Daardoor is het dus ook helemaal niet mogelijk om voor te dringen, benadrukt de GGD. De organisatie vindt het wel „zeer onbehoorlijk” dat Van Rossem „suggereert” dat dat wel kan. „En de volgorde in de te prikken groepen is er niet voor niks, er zijn beperkte hoeveelheden vaccins.”

De Jonge niet te spreken over actie

Ook coronaminister Hugo de Jonge is niet te spreken over de actie van Maarten van Rossem om zonder oproep alvast een coronavaccinatie voor zichzelf te regelen. Op Twitter schrijft de CDA-minister dat iedereen op zijn beurt moet wachten. „Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken… egoïsme is wel het laatste wat we nu kunnen gebruiken. Dé manier waarop we met elkaar deze crisis te boven komen is sámen. Gelukkig dat de meeste mensen deugen.”

Vrouwen delen ervaringen onveilig gevoel op straat na moord Sarah Everard

Jinek wil voortaan weten wat haar gasten gaan doen, #kijkgeenjinek trending

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kritiek op vaccinatieactie Van Rossem: ‘Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken’
Sluiten