Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Televisie 13 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

AI-jeugdfoto valt niet in de smaak bij Maarten van Rossem in De Slimste Mens: ‘Hier klopt geen hout van’

Blijft publieksfavoriet Joes Brauers nog een aflevering hangen bij De Slimste Mens? De uitzending van gisteravond heeft daar antwoord op gegeven. Ook herkent Maarten van Rossem zichzelf niet in wat een jeugdfoto van hem zou moeten voorstellen.

Brauers is natuurlijk niet alleen in De Slimste Mens. Hij neemt het op tegen Peter Heerschop en nieuwkomer Elif Isitman, die een verraderlijke ‘bullshitmeter’ zou hebben.

De Slimste Mens

Isitman vertelt eerst over een tatoeage die meerdere familieleden met haar delen. „Mijn oma van 92 heeft ‘m ook. Het kan nog hè, Philip.” Presentator Philip Freriks zal er „nog even over nadenken”.

De kijkersvraag voor het legendarische jurylid Maarten van Rossem gaat toepasselijk ook over tatoeages. Of hij het weleens heeft overwogen? „Nooit.” Meer komt er niet uit. „Dat is helder. Dankjewel, Maarten”, aldus Freriks. „Iedereen heeft het volste recht om op zijn eigen manier gek te zijn”, voegt Van Rossem toch nog toe.

Bullshitradar

Isitman neemt geen blad voor de mond. Hoe werkt haar ‘bullshitradar’? „Die begint te vibreren bij in-authenticiteit. Ik heb een pleurishekel aan mensen die zich onecht gedragen. Het is een metaforische radar, natuurlijk.”

Later in De Slimste Mens krijg Brauers een galerij voorgeschoteld met Amerikaanse presidenten toen ze jong waren. Er waren echter geen jeugdfoto’s te zien, maar middels AI zijn de presidenten verjongd. „Leuk is dat hé, Maarten?”, vraagt Freriks.

AI-jeugdfoto van Van Rossem en Freriks

Het programma heeft een verrassing. Een foto van het tweetal in de studio van De Slimste Mens verschijnt, maar dan als tieners. „Nou, ik weet niet precies wat voor programma hiervoor gebruikt is, maar veel zaaks is het niet. Want ik lijk er geen flikker op. En ik weet niet hoe jij eruit zag als tiener, maar er klopt geen hout van.” „Ik ben veel knapper op mijn jeugdfoto’s”, aldus Freriks.

„Het is volkomen krankzinnig. Alle ervaringen die ik met AI heb, zijn allemaal even idioot. Dus ik zou zeggen: laten we ons er niet te druk om maken”, adviseert Van Rossem.

ai, foto, jeugdfoto, de slimste mens, maarten van rossen, philip freriks
De desbetreffende AI-foto van het duo. Foto: KRO-NCRV

‘Prachtige score’

Ondertussen heeft Heerschop 168 seconden gescoord, Brauers 234 en Isitman loopt voorop met 326 seconden. Ze blijkt uiteindelijk ook de slimste van de dag te zijn, met 399 seconden. Dat betekent dat Heerschop en Brauers het tegen elkaar op moeten nemen in de finale.

Bij het laatste onderwerp over de acteur Eliott Page weet Brauers de benodigde drie goede antwoorden te geven. Heerschop moet De Slimste Mens dus verlaten. „Je bent hier vier keer geweest. Dat is een prachtige score”, aldus Freriks.

De Slimste Mens terugkijken kan via NPO Start.

Winnaars De Slimste Mens maken statement tegen racisme: ‘Pijnlijk’

Schrijnend verhaal in Meldpunt: ‘Mantelzorgende zoon steelt miljoenen euro’s van moeder’

Ooit juichten Groningen en heel Nederland nog om de vondst van aardgas

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties