Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 30 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Corona op helft van de basisscholen, heel veel klassen naar huis

Meer dan de helft (51 procent) van alle basisscholen in Nederland heeft afgelopen week één of meerdere klassen naar huis gestuurd vanwege corona.

Gemiddeld ging het om twee klassen waarin leerlingen of leerkrachten een coronabesmetting hadden opgelopen. De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) meldt dat op basis van een eigen peiling onder ruim 1400 schooldirecteuren.

Leerlingen van basisscholen in quarantaine

De AVS schat dat bijna 220.000 basisschoolleerlingen thuis in quarantaine hebben gezeten, op een totaal van circa 1,6 miljoen leerlingen. Volgens de peiling moest 1,3 procent van de basisscholen noodgedwongen helemaal dicht vanwege coronagevallen. Op 49 procent van de scholen waren alle klassen gewoon op school. Bij de vorige peiling van de AVS, van 11 maart, was dat nog 57 procent.

Wat de AVS betreft benadrukken de cijfers het standpunt van de organisatie dat onderwijspersoneel met voorrang moet worden gevaccineerd. Het kabinet wil daar tot nog toe niet aan. AVS kondigde op Twitter deze week aan dat het onderwijs op korte termijn wel over sneltesten beschikken.

https://twitter.com/schoolleider/status/1375026866537529350

Volgens voorzitter Petra van Haren is de druk op schoolleiders groot. „Ze zijn constant bezig vervangers te zoeken om te voorkomen dat kinderen naar huis moeten”, zegt ze. Van de schoolleiders die meededen aan de enquête moest 60 procent afgelopen week invallers inzetten. „Door het personeelstekort valt dat niet mee”, aldus Van Haren.

Na corona vijf of tien dagen naar huis

Als in een klas een kind of leerkracht besmet is met het coronavirus, moet de hele klas voor zeker vijf dagen uit voorzorg naar huis. Tenzij in kleine groepjes wordt gewerkt die niet bij elkaar in de buurt komen. Op de meeste basisscholen gebeurt dat echter niet. Veel scholen vinden het praktisch niet werkbaar. Wie zich vijf dagen na contact met het besmette kind laat testen en een negatieve uitslag krijgt, mag weer naar school. Kinderen die geen test doen, mogen pas na tien dagen weer naar school komen, mits ze geen klachten hebben.

In België zitten kinderen van basisscholen sinds gisteren helemaal niet meer in de schoolbanken. Net als Nederland, kampen de Belgen met slechtere coronacijfers. Daarom kregen de leerlingen een week eerder Paasvakantie.

‘1700 bedden op IC’s is mogelijk, maar gaat ten koste van reguliere zorg’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.