Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 31 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Meteen al beladen debat in de nieuwe Tweede Kamer over ‘Omtzigtgate’

De dag van de waarheid voor ex-verkenners Kasja Ollongren en Annemarie Jorritsma. Een verkennersboekje open over wie ze spraken over Omtzigt.

Meteen na de installatie met bloemen van de nieuwe Tweede Kamer wordt met z’n allen de tijdelijke voorzitter gekozen en daarna wacht een bijzonder en politiek beladen debat over de mislukte verkenning en waarom Pieter Omtzigt onbedoeld een hoofdrol is gaan spelen. De geliefde politicus is in elk geval van de partij.

https://twitter.com/NinadeKoning/status/1375888892256206850

Debat ex-verkenners Tweede Kamer

VVD’er Annemarie Jorritsma en D66’er Kajsa Ollongren moeten uitleg geven over enkele omstreden aantekeningen op een notitie die per ongeluk is uitgelekt. De Tweede Kamer is verontwaardigd over de opmerkingen, vooral die over CDA’er Pieter Omtzigt. Het vertrouwen is geschaad en pas als er openheid is, kan worden gewerkt aan het herstel daarvan, vinden partijen.

Overigens werd deze ochtend pas bekend dat het debat doorgaat, omdat Ollongren de uitslag van een nieuwe coronatest kreeg, iets wat mensen al even bezighield op Twitter.

https://twitter.com/kalinho/status/1376309376730955780

Jorritsma was gisteren al negatief getest op corona. De Tweede Kamer heeft geen voorzieningen getroffen voor een eventuele digitale deelname aan het debat. Maar geen zorgen, Kajsa Ollongren kan vandaag gewoon aanwezig zijn bij het debat in de Tweede Kamer over de mislukte eerste verkenning. Ze heeft negatief getest op het coronavirus, meldt haar politiek assistent.

Debat Tweede Kamer

https://twitter.com/geertwilderspvv/status/1375367564788961283

Tijdens het debat, iets waar Geert Wilders van harte op hoopte, vinden Jorritsma en Ollongren in de grote debatzaal de politieke hoofdrolspelers tegenover zich. Vorige week hadden ze hen nog aan tafel in de Stadhouderskamer, verderop op het Binnenhof. Bijzonder is dat de gekozen lijsttrekkers meteen het woord gaan voeren, zoals Sigrid Kaag (D66) en Wopke Hoekstra (CDA). Zij zaten nooit eerder in de Tweede Kamer en zijn naast de VVD de belangrijkste spelers in de vorming van een nieuwe coalitie. Demissionair premier Mark Rutte zal als VVD-Kamerlid het woord voeren.

Wie gesproken over Omtzigt

https://twitter.com/mbootsman/status/1375035715185213442

De Kamer wil weten wie over Omtzigt heeft gesproken en waarom er op de bewuste notitie achter zijn naam staat: functie elders. Het suggereert volgens oppositiepartijen dat hij een lastig Kamerlid is dat men liever kwijt is. Het zegt wat hun betreft iets over de huidige bestuurscultuur.

https://twitter.com/SigridKaag/status/1375400747840516096

Excuses Ollongren en Jorritsma

Jorritsma en Ollongren hebben al excuses gemaakt na hun memo-blunder, ‘diepgevoelde’ zelfs, voor de opmerking over Omtzigt en trekken daarbij de volledige verantwoordelijkheid naar zich toe. Voor de oppositie is dat niet genoeg, omdat nog steeds niet duidelijk is hoe de gewraakte opmerking erin is gekomen en wat de bedoeling ervan was.

Pas na het debat zal de verkenningsronde met hun opvolgers Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) verdergaan. Ze wilden eerst de uitkomst van het debat nog meekrijgen.

Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA). Foto: ANP | Bart Maat
Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA). Foto: ANP Bart Maat

‘Diepgevoelde excuses’ van Ollongren en Jorritsma na memo-misser

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.