Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen | LinkedIn Binnenland 27 feb 2021 / 19:56 uur

Studenten vinden Baudet het meest irritant, willen borrel drinken met Rutte

De verkiezingen komen er weer aan, en dat betekent: campagnevoeren. Lijsttrekkers hebben daar verschillende manieren voor, en proberen met man en macht alle groepen aan te spreken. Zo ook studenten. Maar uit een onderzoek van StudeerSnel blijkt dat zij hun mening al klaarhebben over politici.

Een aantal lijsttrekkers komt namelijk als erg irritant over bij de studenten. Meer dan de helft, 54 procent, geeft aan Thierry Baudet de meest irritante politicus te vinden. Geert Wilders (35 procent) en Jesse Klaver (25 procent) staan op de tweede en derde plek.

Rutte doet het daarentegen erg goed: ruim 40 procent van de studenten wil wel eens een borrel met hem drinken. Opvallend genoeg staat Jesse Klaver hier op de tweede plek, 27 procent wil een biertje met hem wegtikken. Hugo de Jonge staat op de derde plek met 23 procent.

Bijna alle studenten gaan stemmen

Maar het onderzoek ging ook over serieuzere zaken. Bijna alle ondervraagde studenten (ruim 90 procent) geeft aan te gaan stemmen bij de aankomende verkiezingen. Als ze aangeven niet te stemmen, is dat vooral omdat ze nog te jong zijn. Maar toch zegt een deel (14 procent) niet te stemmen omdat dat „geen zin heeft”.

De helft van de jongeren weet ook al wat ze gaan stemmen, bijna driekwart gebruikt een stemwijzer om hun keuze te maken. Maar ze volgen de uitkomst daarvan niet blindelings.

Tweede Kamerverkiezingen 2021: wat willen de politieke partijen met… criminaliteit?

Invloed van corona op stemmen

Corona heeft invloed op veel in ons leven, maar volgens jongeren niet op wat ze stemmen. Bijna 63 procent geeft aan dat deze coronaperiode geen invloed heeft op wat ze stemmen. Bij het deel waarbij dat wel zo is, 21 procent, verstevigt corona de keuze voor de partij waar ze normaliter voor gaan.

Ook heeft het coronavirus en de daaropvolgende crisis er niet voor gezorgd dat de studenten zich meer bezighouden met politiek.

Tweede Kamerverkiezingen 2021: wat willen de politieke partijen met… de coronacrisis?

Onderwijs, zorg en klimaat belangrijk

Er zijn een paar onderwerpen die de studenten extra belangrijk vinden, en waar ze dus ook extra op letten als ze een partij kiezen. Onderwijs staat, logischerwijs, met stip op één. Daarna vindt 60 procent zorg erg belangrijk, het milieu/klimaat is voor 56 procent belangrijk. Woongelegenheid en de economie staan op plek vijf en zes.

In het onderzoek werd de studenten ook gevraagd welke partij op het moment hun voorkeur heeft. VVD gaat aan kop met 18 procent van de studenten, dan volgt D66, met 15 procent. GroenLinks (14 procent) is ook populair, Forum voor Democratie (9 procent) ietsjes minder.

Stemwijzer, Kieskompas… hier vind je allemaal info over de verkiezingen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Studenten vinden Baudet het meest irritant, willen borrel drinken met Rutte
Sluiten