Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 27 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Kaag: ‘Mensen met vaccinatiebewijs moeten meer vrijheid krijgen’

Als het aan D66-leider Sigrid Kaag ligt, krijgen de mensen die gevaccineerd tegen het coronavirus zijn een vaccinatiebewijs én meer vrijheid. „Dit is niet alleen billijk, dat is ook rechtvaardig”, zei ze vandaag op een digitaal congres van haar partij in Veldhoven.

Volgens haar kun je niet verwachten dat gevaccineerde mensen „wachten met leven totdat de laatste prik is gezet”. In Israël hebben gevaccineerden al een speciale pas, daar wil ze een voorbeeld aan nemen. Mensen met een vaccinatiebewijs mogen in dat land meer dan mensen zonder.

Rutte: ‘Te vroeg voor besluit’

Afgelopen week had premier Mark Rutte het ook even over het vaccinatiebewijs, na een EU-top. Volgens hem is het nog te vroeg voor een besluit daarover. Maar het „kan wel nut hebben in de toekomst”, zei de premier. In december zei hij nog niet „dolenthousiast” te zijn over een vaccinatiebewijs.

Ook sneltesten en zelftesten moeten op grote schaal beschikbaar komen, vindt Kaag. Zo kunnen mensen die (nog) niet zijn ingeënt ook meer vrijheid krijgen. „Met gratis sneltesten en zelftesten kunnen hogescholen, universiteiten, sportstadions, restaurants, cafés en winkels weer opengaan.”

De D66-leider wil dat de overheid de testcapaciteit gratis beschikbaar stelt. Dat zou het kabinet volgens haar veel geld schelen. „Wie denkt dat sneltesten en zelftesten duur zijn, weet niet wat een lockdown kost.”

Een jaar na het uitbreken van de coronacrisis vindt Kaag het tijd voor een verbreding van de aanpak van het virus. „Waarin we de diepe sociale, economische en psychische wonden met gelijke zorg behandelen als de medische problemen.”

Vaccinatiebewijs in Israël

In Israël maken ze al gebruik van zo’n vaccinatiebewijs. Een groot deel van de bevolking heeft al twee prikken gehad, en zij mogen meer dan mensen zonder vaccinatie. Naar sportscholen, hotels, theaters en sportevenementen bijvoorbeeld. Ruim 3,2 miljoen inwoners hebben een Groene Pas, die ze kunnen laten zien op een app van het Ministerie van Gezondheid.

Een paar dingen gaan ook weer open voor niet-gevaccineerden zonder vaccinatiepas: winkelcentra, musea, bibliotheken en gebedshuizen. Zij kunnen dus niet alles. Ook blijft afstand houden en het dragen van een mondmasker verplicht.

Oproep gemeente: ‘Kom op Koningsdag niet naar Eindhoven’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.