Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 2 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Reacties op persconferentie: verbaasde scholen, balende horeca

In heel Nederland wordt gebaald van de vanavond gegeven persconferentie over de coronamaatregelen. Velen zullen het ook begrijpen, maar leuk is anders. Voor de basisscholen was er goed nieuws, maar schoolleiders zien dat heel anders. Waar het luidst wordt gebaald: de horeca die nu al maanden keihard getroffen is.

Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge gaven vanavond hun bekende persconferentie. De samenvatting in het kort: basisscholen gaan maandag open, winkels mogen vanaf woensdag laten afhalen en verder blijft de lockdown in stand. Je haar zal nog een maand groeien, bioscopen houden de deuren dicht en de biertap blijft tot 2 maart op standje ‘op slot’ staan.

Scholen over de persconferentie

Terwijl de verschillende bonden rondom scholen en het ministerie van Onderwijs nog met elkaar in gesprek zijn over hoe de basisscholen vanaf 8 februari weer kunnen openen, stellen schoolleiders dat „de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) voor veel scholen niet werkbaar” zijn. Dat zegt een woordvoerder van de Algemene Verenging Schoolleiders (AVS).

„In het OMT zitten ook geen schoolleiders”, verklaart de woordvoerder de kritiek uit de achterban. „Zij zijn net zo min onderwijsexperts als dat wij virologen zijn.” De bestuurders wachten berichtgeving over de protocollen dan ook af, maar ze gaan „er niet vanuit dat de dingen die het OMT heeft gezegd, ook zomaar overgenomen worden. Die adviezen moeten eerst verder worden uitgezet”.

Scholen maandag veilig open ‘wordt krap’

Een niet werkbaar advies is volgens de bestuurders bijvoorbeeld het opdelen van leerlingen in duo’s, die dan van elkaar geen afstand hoeven te houden maar wel van de andere klasgenoten. „Opdelen in groepjes wordt heel lastig, dat vraagt veel organisatie en je krijgt dan heel veel verschillende groepjes in een ruimte”, legt de AVS-woordvoerder uit. Daar moet dan op worden toegezien, naast het lesgeven.

Omdat „tot nu toe alles zeer onduidelijk is”, hoopt AVS uiterlijk morgen concrete protocollen te hebben. „Anders wordt het te krap om het te organiseren voor maandag.” Dat er snel meer duidelijkheid moet komen, gaven ook de leden van bijna zeshonderd schoolbesturen van de PO-Raad vanochtend aan. Tijdens de online vergadering van het primair onderwijs zeiden de leden graag op 8 februari de deuren te openen, „mits voldoende ruimte wordt geboden om onderwijs in te richten zoals bij hen past en verantwoord is voor het onderwijspersoneel”, meldt de koepel van basisscholen.

lege horeca, OMT, coronamaatregelen
Een lege bar. Dat blijft voorlopig zeker tot 2 maart gelden. Foto: ANP / Vincent Jannink

Horeca over de persconferentie

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is teleurgesteld over het besluit van het kabinet om de lockdown tot 2 maart te verlengen. De branchevereniging van de horeca mist opnieuw perspectief, zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. „De routekaart die net verschenen is dicht ik maar dezelfde kwaliteit toe als het test- en vaccinatiebeleid. Daar kunnen we ook niet zoveel mee.”

„In deze routekaart staan nog steeds de fouten die men tijdens de eerste lockdown nam door niet na te denken”, stelt Willemsen. Dan gaat het om het bekijken van de grootte van horecazaken en het veel te lang in stand houden van beperkingen, zegt de voorzitter.

Slimme oplossingen genegeerd

De vereniging blijft perspectief missen en betreurt het dat het kabinet geen oog lijkt te hebben voor de ‘slimme’ oplossingen waar de branche al maanden geleden mee kwam. KHN ziet mogelijkheden op terrassen, maar ook binnen, door op de aantallen bezoekers en ventilatie in de horecazaken te letten. „We proberen al die tijd al om tafel te komen”, zegt Willemsen, maar „als deze routekaart tevoorschijn komt is het de vraag of het kabinet wil luisteren”.

Alle coronamaatregelen geschrapt op Isle of Man, Britten beetje jaloers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Reacties op persconferentie: verbaasde scholen, balende horeca
Sluiten