Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 19 feb 2021

Nog zeker zeven dagen avondklok, uitspraak over een week

De avondklok blijft zeker de komende zeven dagen gehandhaafd. Het hof doet over een week, op vrijdag 26 februari, uitspraak in het hoger beroep over het afschaffen ervan.

De uitspraak zal schriftelijk zijn.

Viruswaarheid won zaak tegen de avondklok

De rechtbank in Den Haag gaf actiegroep Viruswaarheid dinsdag gelijk in een door hen aangespannen kort geding tegen de Nederlandse staat. Die ging over de rechtmatigheid van de avondklok. De Staat tekende meteen hoger beroep aan. Het haastte zich naar het hof met het verzoek de werking van het vonnis op te schorten. Dat deed het hof dinsdag kort voor 21.00 uur na een chaotisch verlopen zitting.

De avondklok blijft daardoor in elk geval tot de uitspraak in hoger beroep gehandhaafd.

Willem Engel vindt het maar vreemd

Willem Engel, voorman van Viruswaarheid, noemde het „een vreemde gang van zaken” dat de uitspraak een week op zich laat wachten. „Eerder deze week was er ontzettende haast, nu moeten we een week wachten.” De voorzitter van het hof gaf aan „grondig” over de kwestie te moeten nadenken.

Viruswaarheid vroeg de rechter in het hoger beroep over het opheffen van de avondklok om „moed”. En om te kiezen voor de belangen van de bevolking. „Wij hopen dat u, net als de rechtbank, de juiste keuze maakt”, zei jurist Jeroen Pols. Hij is advocaat namens de actiegroep in het gerechtshof in Den Haag.

Overigens blijft de avondklok hoogstwaarschijnlijk sowieso van kracht. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer ging donderdag tijdens een ingelast debat akkoord met de spoedwet voor de avondklok. De Eerste Kamer stemt zo goed als zeker vandaag ook in.

‘Avondklok vergaande inbreuk’

De voorzieningenrechter oordeelde eerder deze week dat de avondklok geen maatregel is waarmee niet kan worden gewacht. Het voorbeeld: „Zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak”. De avondklok maakt „een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer”, aldus de rechter. Daarmee kreeg Viruswaarheid gelijk in het kort geding.

Hoe serieus het onderwerp ook, op social media weet men er wel raad mee.

Hoger beroep over avondklok begonnen: dit kan er gebeuren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nog zeker zeven dagen avondklok, uitspraak over een week
Sluiten