Julia Onclin
Julia Onclin Binnenland 14 feb 2021
Leestijd: 10 minuten

Dit is het belangrijkste nieuws van zondag 14 februari

Dit is het belangrijkste nieuws van zondag 14 februari. Lees je dit, dan ben je weer helemaal op de hoogte van het nieuws van vandaag.

Test- en vaccinatielocaties morgen dicht

De GGD sluit morgenochtend de vaccinatie- en testlocaties vanwege een weeralarm dat is afgegeven door het KNMI. De GGD GHOR bevestigt berichtgeving hierover door RTL Nieuws.

Mensen die een vaccinatieafspraak hebben die als gevolg hiervan niet kan doorgaan, kunnen een nieuwe afspraak maken.

De GGD GHOR adviseert mensen om morgen de websites van de regionale GGD te raadplegen voor actuele informatie.

Vanaf 03.00 uur code rood vanwege ijzel

Het KNMI heeft een weeralarm uitgedaan omdat het naar verwachting heel glad wordt door ijzel. Vanaf 03.00 uur geldt code rood in Noord- en Zuid-Holland en Zeeland.

Code rood geldt vanaf 05.00 uur voor de Waddeneilanden, Friesland, Flevoland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Vanaf 07.00 uur voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Limburg.

3497 nieuwe coronagevallen

Tussen gisterochtend en vanochtend zijn 3497 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is boven het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen van 3390 per dag.

Het aantal sterfgevallen door corona steeg met 23, gisteren werden er nog 67 overlijdens gemeld. De sterftecijfers betekenen niet dat al die mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden, want sterfgevallen worden soms pas na een tijdje geregistreerd.

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal verder gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1859 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er vier minder dan de vorige dag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Man in Hengelo richt luchtdrukwapen op kinderen in de sneeuw

Een inwoner van Hengelo heeft gistermiddag een luchtdrukwapen gericht op in de sneeuw spelende kinderen, meldt de politie op Facebook. De kinderen zouden een sneeuwbal naar hem hebben gegooid. De man is aangehouden.

De politie nam de melding over de man die een vuurwapen op de kinderen zou hebben gericht zeer serieus. Agenten trokken hun zware vesten aan voor hun persoonlijke bescherming. „Wij gaan er bij dit soort meldingen altijd vanuit dat er sprake is van een echt vuurwapen”, schrijft de politie in de Overijsselse stad.

SneeuwDe sneeuw brengt heel wat plezier, maar ook vervelende situaties.Vanmiddag kregen wij de melding dat er een…

Posted by Politie Hengelo-Ov on Saturday, February 13, 2021

De man werd in zijn woning aangetroffen. Hij overhandigde zijn wapen aan de politie. „Na uitlevering van het vuurwapen bleek het te gaan om een luchtdrukwapen.” Dat zal vernietigd worden „gezien de omstandigheden hoe dit luchtdrukwapen gebruikt is”.

GGD stopt tijdelijk met coronablaastest na foute testresultaten

De GGD stopt voorlopig met het uitvoeren van de coronablaastest, meldt RTL Nieuws. Dat is besloten na een aantal verkeerde testuitslagen bij de GGD Amsterdam. Een tegenvaller, want het was de bedoeling dat de GGD deze manier van testen landelijk zou gaan gebruiken.

Geen wattenstaafje diep in je neus, maar een apparaat waar je in moet blazen. Voor veel mensen en vooral ook kinderen is de blaastest een aangenamer alternatief om getest te worden op corona.

Sinds 29 januari gebruikt de GGD de ademtest op twee testlocaties in Amsterdam: het Buikslotermeerplein en de RAI. Dat gebeurde na een positief advies van het OMT, het team van deskundigen.

Man met kapmes aangehouden op Schiphol Plaza

Op Schiphol is zaterdag een 19-jarige man aangehouden die een kapmes bij zich had. De marechaussee laat weten dat de man opviel door zijn gedrag. De marechaussee hield hem aan op Schiphol Plaza, het winkelcentrum van de luchthaven.

Tijdens het controleren van de man vond men het kapmes. De marechaussee meldt dat het Openbaar Ministerie zich zal buigen over de strafmaat. Op een foto die de militaire politiedienst op Twitter heeft geplaatst van het mes is te zien dat het lemmet een lengte heeft van zo’n 30 centimeter.

Veel agressievere ransomware-aanvallen in Nederland

Ransomware-aanvallen worden steeds geavanceerder. Er wordt nu in Nederland, ten opzichte van vorig jaar, steeds vaker gedreigd met het lekken van gestolen persoonsgegevens of gevoelige bedrijfsdocumenten wanneer bedrijven niet willen betalen om weer toegang te krijgen tot deze bestanden. Daarvoor waarschuwen verschillende cybersecuritybedrijven, meldt Pointer (KRO-NCRV).

Wanneer bedrijven slachtoffer zijn geworden van een ransomware-aanval worden alle bestanden gegijzeld, op slot gezet. Men krijgt de bestanden pas terug na het betalen van een grote som losgeld. „Begin vorig jaar gebeurde het nog af en toe, maar nu is het aan de orde van de dag dat klanten op deze manier onder druk gezet worden”, zegt Lars Jacobs, senior manager van het cyber response-team van KPMG.

„Je ziet dat criminelen er alles aan doen om het losgeld betaald te krijgen”, zegt Frank Groenewegen van het cybersecurityteam van Deloitte. Om ervoor te zorgen dat slachtoffers betalen, dreigen criminelen met het lekken van gevoelige bedrijfsinformatie en persoonsgegevens.

Biden na proces Trump: democratie is fragiel

„Dit treurige hoofdstuk uit onze geschiedenis herinnert ons eraan dat de democratie fragiel is.” Met die woorden heeft president Joe Biden gereageerd op de uitkomst van het tweede impeachmentproces tegen zijn voorganger Donald Trump.

In een verklaring haalt Biden aan dat 57 senatoren Trump schuldig achten. Onder hen zijn zeven Republikeinen, benadrukt Biden. „Hoewel de uiteindelijke stemming niet tot een veroordeling heeft geleid, is de inhoud van de aanklacht niet in het geding. Zelfs degenen die tegen de veroordeling stemden, zoals (Republikeinse) fractieleider McConnell, vinden dat Donald Trump schuldig was aan een ‘schandelijk plichtsverzuim’ en ‘praktisch en moreel verantwoordelijk was voor het uitlokken’ van het geweld dat op het Capitool is losgelaten”, aldus de president.

Foto van Joe Biden en Kamala Harris.
Volgens Biden maken de afgelopen gebeurtenissen duidelijk dat voor de democratie altijd moet worden opgekomen. Foto: ANP

Biden verwees daarmee naar de verklaring die Mitch McConnell gaf na afloop van de stemming. De prominente Republikein stemde bij het proces in de Senaat voor vrijspraak, maar maakte daarna duidelijk dat Trump in zijn ogen veel te verwijten valt. McConnell zei dat er geen twijfel over mogelijk is dat Trump verantwoordelijk is voor de gewelddadige bestorming van het parlementsgebouw op 6 januari, maar hij vindt naar verluidt dat de Senaat niet bevoegd is om een oud-president te vervolgen.

Volgens Biden maken de afgelopen gebeurtenissen duidelijk dat voor de democratie altijd moet worden opgekomen. „Dat we altijd waakzaam moeten zijn. Dat geweld en extremisme niet thuishoren in Amerika. En dat ieder van ons de plicht en verantwoordelijkheid heeft als Amerikaan, en in het bijzonder als leider, achter de waarheid te staan en leugens tegen te gaan.” Volgens de president zal op die manier een einde komen aan wat hij een „onbeschaafde oorlog” noemt.

Tienduizenden demonstranten de straat op na coup Myanmar

Tienduizenden demonstranten zijn zondag de straat opgegaan in de grote steden in Myanmar tijdens de negende dag van anti-coupprotesten. In het wit geklede studenten marcheerden door het centrum van Yangon, de grootste stad in het land, en eisten de vrijlating van voormalig leider Aung San Suu Kyi. Zij zit vast sinds op 1 februari het leger in het land de macht greep. Als onderdeel van het protest reed een stoet autobussen langzaam en al toeterend door de stad.

Foto van protest Myanmar
Volgens de vereniging voor hulp aan politieke gevangenen (AAPP) zijn meer dan 384 mensen sinds de staatsgreep aangehouden. Foto: EPA

Actievoerders rolden op motoren en in auto’s door de hoofdstad Naypyitaw, ook In de zuidoostelijke kustplaats Dawei waren mensen de straat opgegaan. In Waimaw, in de noordelijke staat Kachin aan de oevers van de Irrawaddy-rivier, droegen menigten vlaggen en zongen revolutionaire liederen. Vele demonstranten in het hele land hielden afbeeldingen van Suu Kyi’s gezicht omhoog.

Volgens de vereniging voor hulp aan politieke gevangenen (AAPP) zijn meer dan 384 mensen sinds de staatsgreep aangehouden. De meesten van hen werden ‘s nachts van hun bed gelicht. Spontaan gevormde burgerwachtgroepen begeven zich ‘s nachts op straat en proberen arrestaties van anti-coupactivisten te dwarsbomen.

Museumplein en omgeving weer veiligheidsrisicogebied

Het Museumplein en directe omgeving in Amsterdam zijn opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat besluit heeft burgemeester Femke Halsema in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie genomen. De maatregel is om 11.00 uur ingegaan. Ook voorgaande zondagen wees Halsema het plein en de nabije omgeving aan als veiligheidsrisicogebied. De politie kan mensen in zo’n gebied preventief fouilleren.

De afgelopen weken waren er gewelddadigheden op en rond het plein rondom demonstraties die er werden gehouden. Er zijn toen mensen aangehouden die wapens bij zich hadden. Vanwege die rellen en wegens de „reële mogelijkheid” dat er zondag weer mensen met wapens naar het plein komen, is het besluit genomen, aldus de gemeente.

Zondag 17 januari ontstonden er rellen nadat de Amsterdamse driehoek (burgemeester, OM en politie) besloot een demonstratie, vooral gericht tegen de coronaregels, van zo’n tweeduizend mensen te ontbinden. Daarna kwamen er op zondag telkens weer groepen mensen naar het plein die wisten dat ze daar niet mochten demonstreren, aldus de gemeente.

relschoppers Museumplein
Relschoppers Museumplein eind januari 2021. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Tot nu toe moest de politie elke keer optreden en de eerste twee zondagen werden agenten hierbij geconfronteerd met „gewelddadige en gewapende personen”. Overigens kwam er vorige week zondag, toen voor het hele land ook code rood gold vanwege het winterweer, slechts een handvol demonstranten naar het toen snijdend koude en winderige plein. Ook het weekend ervoor verliep het al iets rustiger. De politie verrichtte de afgelopen weken honderden aanhoudingen op en rond het Museumplein.

Grote groepen vormen een risico voor de verspreiding van het coronavirus, zeker als ze geen 1,5 meter afstand houden, geeft de gemeente aan. „Hiermee vormen ze een gevaar voor de nationale volksgezondheid, zeker met de nieuwere besmettelijkere varianten.”

Voor het eerst in vijf jaar mensen gestorven aan ebola in Guinee

Voor het eerst in vijf jaar zijn er weer mensen aan ebola gestorven in Guinee. Minister Remy Lamah van Volksgezondheid meldde dat er vier mensen in het West-Afrikaanse land aan het virus zijn overleden. Tijdens de uitbraak van 2013-2016, die begon in Guinee, vielen destijds ruim 11.000 doden in de hele regio.

Een verpleegster werd eind januari ziek in de zuidoostelijke regio Nzerekore en werd op 1 februari begraven. Acht mensen die haar begrafenis bijwoonden, vertoonden kort daarna symptomen. Drie van hen zijn inmiddels ook overleden, vier van hen liggen in het ziekenhuis.

De Liberiaanse president George Weah maakt zich zorgen en heeft de gezondheidsautoriteiten in zijn land gevraagd de waakzaamheid te vergroten naar aanleiding van de ebola-uitbraak in het naburige Guinee. Er zijn preventieve maatregelen genomen en het toezicht wordt verscherpt.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft elke nieuwe uitbraak sinds 2016 met grote bezorgdheid bekeken en beschouwt de meest recente in de Democratische Republiek Congo als een internationale noodsituatie. WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus schreef op Twitter dat het VN-gezondheidsagentschap op de hoogte was gebracht van twee vermoedelijke gevallen van de dodelijke ziekte in Guinee.

De Democratische Republiek Congo heeft te maken gehad met meerdere uitbraken van de zeer dodelijke ziekte. Wereldgezondheidsorganisatie WHO bevestigde donderdag een heropleving van het virus, drie maanden nadat de autoriteiten het einde van de laatste uitbraak in het land hadden aangekondigd. Tijdens die laatste uitbraak lieten 55 van de 130 besmette mensen het leven.

3497 nieuwe besmettingen gemeld, meer dan gemiddeld

Tussen zaterdagochtend 10.00 uur en zondagochtend 10.00 uur zijn er 3497 nieuwe coronagevallen geregistreerd bij het RIVM. Dat zijn er 707 minder dan gisteren.

Wel is het hoger dan het gemiddelde van de afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 3390 mensen een positieve testuitslag kregen. Gemiddeld gezien daalt het aantal nieuwe positieve tests.

Het aantal nieuwe besmettingen van zaterdag is bijgesteld van 4229 naar 4204. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM 23.729 meldingen van positieve tests.

Het aantal sterfgevallen door corona steeg met 23, zaterdag werden er nog 67 overlijdens gemeld. De sterftecijfers betekenen niet dat al die mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden, want sterfgevallen worden soms pas na een tijdje geregistreerd.

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal verder gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1859 mensen vanwege corona. Dat zijn er vier minder dan de vorige dag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Van de opgenomen patiënten liggen er 530 op de intensive care, een daling van acht patiënten vergeleken met de dag ervoor, en 1329 op verpleegafdelingen, vier patiënten meer.

Volgens het LCPS volgt de ziekenhuisbezetting door corona momenteel een overwegend dalende trend. „We verwachten dat dit de komende week aanhoudt. We volgen de ontwikkelingen ten aanzien van de Britse variant op de voet, omdat de opkomst hiervan in de komende weken kan leiden tot een toename in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames.”

Vrijspraak voor Trump in historisch tweede proces in Senaat

GGD stopt tijdelijk met coronablaastest na foute testresultaten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit is het belangrijkste nieuws van zondag 14 februari
Sluiten