Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 1 feb 2021

Vrees voor Chinese spionage via scanners haven Rotterdam

De Nederlandse douane blijkt in de haven van Rotterdam, op vliegvelden en distributiecentra Chinese scanners te gebruiken voor het controleren van goederen. Over de digitale veiligheid van deze apparatuur van het bedrijf Nuctech nemen de zorgen toe, meldt het FD.

Veiligheidsexperts in binnen- en buitenland en enkele overheden vrezen dat de Chinese staat, deels eigenaar van Nuctech, de scanners kan inzetten voor spionage of de verzamelde data kan misbruiken. Litouwen besloot afgelopen vrijdag apparatuur van Nuctech om deze reden te weren, Canada en de Verenigde Staten doen dat al, en ook in het Europese Parlement zijn er zorgen ontstaan.

Scanners

In Nederland gebruikt de douane diverse soorten Nuctech-scanners, waaronder vaste en draagbare lading-, bagage- en pakketscanners. De dienst zegt in een reactie de apparatuur te gebruiken voor controles van containers, vrachtwagens, reizigersbagage en pakketten die de EU binnenkomen of verlaten.

De douane zegt dat de scanners vaak ‘standalone’ worden gebruikt en losstaan van de operationele systemen. Bovendien is sprake van een gesloten datanetwerk, zegt de douane. De dienst ziet daarom het gebruik van Nuctech-apparatuur „niet als veiligheidsrisico”.

Lees ook: Artsen pleiten voor versoepeling coronamaatregelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vrees voor Chinese spionage via scanners haven Rotterdam
Sluiten