Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 1 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Artsen pleiten voor versoepeling van coronamaatregelen

De coronamaatregelen eisen een te grote tol en wegen niet op tegen de gezondheidswinst die ziekenhuizen boeken. Dat schrijven vier intensivecare-artsen, onder meer van het RadboudUMC, vandaag in NRC. Ze pleiten voor versoepeling van de maatregelen en „daarbij te accepteren dat er als gevolg van corona meer mensen zullen overlijden”.

De artsen werken dagelijks met coronapatiënten en vinden dat de coronamaatregelen een „te grote tol eisen”. Ze stellen dat „niet-urgente reguliere zorg wordt uitgesteld waardoor kanker-, transplantatie en andere patiënten soms vroegtijdig sterven”. Ook lopen volgens de artsen veel leerlingen in het basis en middelbare onderwijs een serieuze leerachterstand op.

Winkels, restaurants, kapsalons en cafés zullen erg lang gesloten zijn, zeggen de artsen. Veel ondernemers zullen deze crisis niet „overleven”. De artsen vrezen bovendien dat het aantal mensen dat leeft in armoede toeneemt. Ook zou de kloof tussen arm en rijk hierdoor groeien.

Minder strenge coronamaatregelen

De artsen zijn in ziekenhuizen bezig coronapatiënten te „redden” die zelden volledig herstellen. Dat komt vaak doordat ze „ernstige co-morbiditeit hebben zoals overgewicht, hoge bloeddruk en/of suikerziekte, allemaal risicofactoren voor een ernstig verlopende Covid-19-infectie”. Ook heeft de helft van de voormalige ic-patiënten belangrijke „rest-klachten”. Allemaal redenen voor de artsen om te pleiten voor minder strenge maatregelen.

Maar welke maatregelen kunnen – of moeten – we dan versoepelen? Daar hebben de artsen wel een paar ideeën voor. „Je kunt hierbij denken aan het opheffen van het verbod op samenkomen in de buitenlucht, op afstand, in kleine groepen om bijvoorbeeld te sporten en elkaar te ontmoeten”, schrijven ze. „Als enkele maatregelen loslaten betekent dat er meer mensen besmet raken, ziek worden en de ziekenhuizen vollopen, dan is een selectiever IC-opnamebeleid nodig.”

Als voorbeeld van zo’n selectief IC-opnamebeleid noemen ze iemand van 75 met suikerziekte die zelf al moeilijk de trap op kan komen thuis. „Die persoon heeft een vooraf te bepalen geringe kans op overleving.” Ook „een patiënt van 69 jaar met morbide obesitas en een eerder herseninfarct, waardoor hij of zij thuis al geholpen moest worden met wassen en aankleden” heeft waarschijnlijk weinig kans op overleving, schrijven de artsen.

Morgen kunnen we weer een persconferentie verwachten. Dan vertellen Mark Rutte en Hugo de Jonge waarschijnlijk dat de scholen weer opengaan. Dat gebeurt in de week van 8 februari. Bronnen in Den Haag zeggen ook dat als de cijfers blijven dalen, de avondklok eindigt op 10 februari. Dat besluit ligt echter nog niet vast.

Lees ook: Forse stijging vaccinaties op basis van schatting ministerie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Artsen pleiten voor versoepeling van coronamaatregelen
Sluiten