Metro
Metro Binnenland 31 jan 2021 / 21:52 uur

Forse stijging vaccinaties op basis van schatting ministerie

Op het coronadashboard van de overheid was vandaag een forse stijging in het aantal vaccinaties te zien: van 226.000 naar 346.000. De reden? Een nieuwe rekenmethode van het ministerie, waarmee een schatting wordt gemaakt van het aantal gezette prikken dat nog niet officieel is gemeld, zo legt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid uit.

De cijfers over hoeveel mensen vaccinaties hebben gekregen komen van drie plekken. De GGD’en, de ziekenhuizen en de langdurige zorg geven door hoeveel mensen zij gevaccineerd hebben. Het probleem is alleen dat de ziekenhuizen en de instellingen voor langdurige zorg volgens VWS achterlopen met hun meldingen.

En juist daarom hanteert het ministerie nu een nieuwe rekenmethode. Ze gaan daarbij uit van de vaccins die zijn geleverd aan de ziekenhuizen en de instellingen voor langdurige zorg. Het RIVM beschikt over die cijfers. Op een later moment, als vaccinaties regelmatiger kunnen worden gemeld, kunnen de cijfers daar weer op worden gebaseerd.

Volgens de woordvoerder krijgen komende week nog eens 250.000 mensen het vaccin toegediend.

Kritiek op vaccinatiecampagne

De Nederlandse vaccinatiecampagne is niet de best gewaardeerde. Sterker nog, er klinkt veel kritiek op hoe (en hoe snel) wij vaccineren. Zo was ons land het laatste land in de Europese Unie dat begon met prikken. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, gaf afgelopen vrijdag aan dat het vaccinatietempo flink opgeschroefd kan worden. Volgens hem kunnen binnen een week 700.000 mensen het vaccin toegediend krijgen.

Volgens een recent verschenen overzicht van nieuwssite Politico is de koploper op vaccinatiegebied in de EU momenteel Denemarken. Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Bulgarije zijn volgens die lijst de hekkensluiters.

AstraZeneca levert 9 miljoen extra vaccins

AstraZeneca zou de Europese Unie in februari en april 31 miljoen vaccins leveren, maar levert 9 miljoen extra. Dat zijn 40 miljoen van de afgesproken 80 miljoen doses van het coronavaccin. Ook beginnen de leveringen een week eerder dan gepland, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

De EU en de vaccinfabrikant raakten verwikkeld in een hoogopgelopen ruzie over de leveringen sinds AstraZeneca aankondigde voorlopig veel minder te kunnen leveren dan afgesproken. De productie in een Belgische fabriek zou haperen. Volgens EU-bronnen valt het contract zelfs zo te lezen dat de EU op 120 miljoen doses mocht rekenen, en zou dus met 31 miljoen van de beloofde partij maar een kwart overblijven.

Nederland had zwaar ingezet op het vaccin van het Brits-Zweedse bedrijf en rekende in het eerste kwartaal op miljoenen doses. Nu moet Nederland genoegen nemen met iets meer dan 1,5 miljoen.

Lees ook: Rellen: relatief rustig weekend, politie moest wel ingrijpen in Maastricht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Forse stijging vaccinaties op basis van schatting ministerie
Sluiten