Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 6 jan 2021

Zeker 30 besmettingen met Britse coronavariant na schooluitbraak

Na de schooluitbraak op een basisschool in Bergschenhoek (Zuid-Holland) is al bij zeker dertig mensen de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. De GGD Rotterdam-Rijnmond meldt dat de infecties „te linken zijn aan de school”, RKBS Willibrord.

Ook op een andere school die in hetzelfde gebouw is gevestigd, CBS De Acker, zijn mensen besmet geraakt met de gemuteerde versie van het virus. Die is volgens de Britse overheid een stuk besmettelijker dan eerdere varianten. Het lijkt er niet op dat mensen er zieker van worden en de verwachting van experts is dat vaccins er gewoon tegen zullen werken.

Normale variant

„Deze variant is waarschijnlijk besmettelijker dan de ‘normale’ variant”, schat ook de GGD in. „Op basis van wat we tot nu weten, wordt men niet vaker ernstig ziek van de Britse variant. Mogelijk ontwikkelen kinderen wel vaker griepachtige klachten.”

De GGD en het Erasmus MC onderzoeken de uitbraak en maakten vandaag de eerste resultaten bekend. Tot nog toe zijn 750 leerlingen, docenten en hun huisgenoten getest. Ongeveer 10 procent van hen is besmet met het coronavirus. Uit nadere analyses van de genetische code van het virus moet duidelijk worden hoeveel van deze mensen de variant hebben opgelopen die voor het eerst opdook in het Verenigd Koninkrijk. Dat kunnen er dus nog meer worden dan dertig. In enkele weken werd deze variant de meest voorkomende in Londen.

Uitbreiding onderzoek

Naar aanleiding van de eerste bevindingen wordt het onderzoek uitgebreid naar andere scholen in de buurt en buitenschoolse opvanglocaties. Ook daar krijgen medewerkers, leerlingen en familieleden het verzoek zich te laten testen om de uitbraak in kaart te brengen. De GGD drukt iedereen in de tussentijd op het hart om zich goed te houden aan alle voorzorgsmaatregelen. „Het is, vanwege de besmettelijkheid, erg belangrijk om verdere verspreiding van het virus te stoppen.”

Schooluitbraak

Mogelijk wordt het uitbraakonderzoek nog verder uitgebreid in de gemeente Lansingerland, waar Bergschenhoek onder valt. Daarover verwacht de GGD volgende week meer informatie te kunnen geven.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakte vorige week bekend dat tot dan toe bij vijftien mensen in Nederland was aangetoond dat ze de gemuteerde versie hadden opgelopen. Daaronder waren toen negen gevallen die in verband stonden met de school in Bergschenhoek, onder de rook van Rotterdam. Vijf gevallen kwamen aan het licht in de regio Amsterdam. Vier verpleegkundigen van Amsterdam UMC waren onder de besmette personen. In de omgeving van Nijmegen werd de Britse variant aangetroffen bij iemand die terugkwam uit Engeland.

Een dag na de aankondiging van De Jonge kwam er in Friesland nog een besmetting met deze versie van het virus aan het licht. Opgeteld zijn nu dus al zeker 37 besmettingen met de Britse variant ontdekt in Nederland.

Lees ook: In serie over dromende sterrenchef gaat álles mis: Ik Vertrek is er niets bij!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zeker 30 besmettingen met Britse coronavariant na schooluitbraak
Sluiten