Metro
Metro Binnenland 28 jan 2021 / 12:15 uur

Grote weerverschillen: sneeuw in het noorden, herfst in de rest van het land

De komende dagen zijn de weerverschillen groot in ons kleine landje. Woon je in het noorden, heb je kans op een mooi pak sneeuw. Woon je iets naar beneden, kom je midden in de (zachte en natte) herfst terecht.

De grens met koude lucht vanaf de Noordpool en zachte lucht uit Zuid-Europa ligt pal boven ons land. Dit betekent dat het weer heel verschillend is van regio tot regio. In het zuiden en zuidwesten komt de regen met bakken uit de lucht, zo meldt Weeronline.

Tot en met vrijdag kan lokaal 20-30 millimeter regen vallen. Daarbij staat ook nog eens een stevige westenwind en is het zacht met 10 graden, en dat is warm voor de tijd van het jaar. Het is daardoor net herfst. Compleet ander weer krijgen het noorden en noordoosten. Een oostenwind blaast koude lucht naar die regio’s. Met maximaal 2 graden, ijskoude regen en (natte) sneeuw is het daar winters.

Grote weerverschillen

Vooral vrijdag zijn de verschillen heel groot. In het noordoosten kan het volgens sommige berekeningen urenlang sneeuwen bij temperaturen rond het vriespunt. Als dit uitkomt is een pak van lokaal tien centimeter zelfs niet uitgesloten. De grootste kans op sneeuw heeft de provincie Groningen, waar het gisteren ook al raak was. In het midden en zuiden van het land plenst het op dat moment van de regen bij temperaturen van boven de tien graden.

Grens koud/zacht

Zaterdag komt de grens tussen koude en zachte lucht een stuk zuidelijker te liggen. Dat betekent dat bijna het hele land in de koude lucht terecht komt. We verwachten dan veel minder neerslag. Het zuiden heeft dan de grootste kans op wat regen of (natte) sneeuw. Als in het noordoosten sneeuw ligt komt het kwik amper boven nul uit. Op andere plekken wordt het maximaal een graad of 2.

Sjaal?

Waar de scheidslijn van koude lucht met sneeuw en zachte lucht met regen precies komt te liggen is nog onzeker, volgens Weeronline. Een verschuiving van de scheidslijn van zelfs maar een paar kilometer kan een verschil maken tussen herfst en winter. In die paar kilometer kan de temperatuur namelijk vijf graden oplopen, „dat scheelt een sjaal en muts”.

Lees ook: Relschoppers welkom bij dit bedrijf: ‘je mag zoveel stenen gooien als je wil’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grote weerverschillen: sneeuw in het noorden, herfst in de rest van het land
Sluiten