Shazney Redan
Shazney Redan Binnenland 14 jan 2021 / 16:30 uur

Viroloog: niet teveel inzoomen op de Britse variant van het coronavirus

Het coronavirus gijzelt als het ware het normale dagelijks leven. Het is volgens viroloog Marion Koopmans belangrijk dat in het onderzoek naar mutaties van het coronavirus niet alleen de focus ligt op de Britse variant. Vanuit het Chinese Wuhan onderzoekt zij samen met een internationaal team van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de herkomst van het virus.

Sinds afgelopen december waart de Britse variant steeds meer rond in ons land. Maar „je moet oppassen dat je niet teveel inzoomt op deze specifieke variant. We moeten het hele plaatje in de gaten blijven houden”, legt Koopmans uit. Zij is namens het Rotterdamse Erasmus MC betrokken bij het in kaart brengen van alle mogelijke varianten van het virus. „Er zijn vele variaties van het coronavirus en lang niet allemaal hebben gevaarlijke eigenschappen.”

Steekproef coronavirus

Momenteel wordt in Nederland door middel van een steekproef door het RIVM en het Erasmus MC ongeveer een half procent van alle positieve coronatests onderzocht op de Britse coronavirus variant. Daar komen de ruim 60.000 inwoners van de gemeente Lansingerland bovenop, die begin deze week na een uitbraak op een school zijn opgeroepen om zich te laten testen. „We zijn constant in overleg over de juiste verhouding van deze steekproef”, laat Koopmans weten. „Maar het is niet te doen om iedereen aanvullend te testen.”

Een tijdrovend proces

Het blijkt dat het opsporen van de Britse variant een tijdrovend proces is, dat in twee stappen gaat. „Eerst maken we met een extra PCR-combinatietest – die ook veel in Engeland wordt gebruikt – de kans op aanwezigheid van de Britse mutatie snel duidelijk.” Deze test spoort drie delen van het genetisch materiaal van het virus op. Een van die stukjes is het S-gen. Omdat door de Britse coronavirus variant dit gedeelte van het gen drastisch is veranderd, werkt de test nog maar voor twee van de drie stukken.

‘Waar rook is, is vuur’

Koopmans: „Het is een principe van ‘waar rook is, is vuur’. Alle testuitslagen waar de tweede test op faalt, selecteren we daarna voor uitgebreid vervolgonderzoek. Na een aantal dagen kunnen we dan met zekerheid zeggen of het om de Britse variant gaat.” Voorlopig heeft het kabinet besloten nog geen extra maatregelen te nemen tegen de Britse mutatie. Wel benadrukt RIVM-directeur Jaap van Dissel dat een aanscherping van de lockdown serieus in overweging moet worden genomen.

Lees ook: Huisarrest in Frankrijk vanaf 18 uur om het samen borrelen tegen te gaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Viroloog: niet teveel inzoomen op de Britse variant van het coronavirus
Sluiten