Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 25 jan 2021

Rutte: ‘Rellen zijn geen protest maar crimineel geweld’

De rellen die dit weekeinde in verschillende steden hebben plaatsgevonden hebben niets met protesteren te maken, zegt premier Mark Rutte. Het gaat om „crimineel geweld” en dat zal volgens hem ook zo worden behandeld.

„Je vraagt je werkelijk af, wat bezielt deze mensen”, zegt de minister-president in een eerste reactie op maandagochtend. „Dit heeft niets te maken met de strijd voor vrijheid.”

Wat begon als een demonstratie tegen de avondklok, mondde vooral op zaterdag- en zondagavond uit in een explosie van geweld en rellen. In verschillende steden moest de politie hard ingrijpen. Relschoppers lieten een spoor van ravage na in onder meer Eindhoven.

‘Politie heeft adequaat opgetreden bij rellen’

Verder prijst Rutte de politie, maar ook burgemeesters en journalisten voor hun werk. „De politie heeft zeer adequaat opgetreden, op alle plekken.” Volgens hem doen politie en marechaussee goed werk en kunnen ze het aan.

Rutte noemt het ook ontoelaatbaar dat „idioten” een ziekenhuis hebben belaagd met stenen. Dat gebeurde bij het Medisch Spectrum Twente in Enschede. „Die mensen werken zich het snot voor de ogen om mensen gezond te houden”, zei de premier.

De overgrote meerderheid houdt zich volgens Rutte gewoon netjes aan de regels, inclusief de avondklok. „Praktisch 100 procent keurt dit af.”

Herstellen station gaat weken duren

Ook bij het station in Eindhoven richtten de demonstranten een grote ravage aan tijdens de rellen. Het zal waarschijnlijk weken, zo niet maanden, duren om de schade te herstellen. De kosten lopen in de tonnen, zei een woordvoerder van ProRail vandaag.

„De grootste puinhoop hebben we weliswaar opgeruimd”, zei de woordvoerder. Zo zijn de glasscherven opgeveegd en de kapotgeslagen ruiten en deuren verwijderd. „Met het opruimen en schoonmaken zijn tientallen mensen aan de slag. Maar voor je bijvoorbeeld alle hoge ramen hersteld hebt, ben je weken verder. Met name bij de restauratie: dat zijn hoge ramen, geen doorsnee ruiten. Die moeten op maat worden gemaakt.”

„En dat terwijl het station recent helemaal gerenoveerd is en pas een jaar geleden werd omgedoopt tot Centraal Station. Wat hier gebeurde is voor Nederlandse begrippen ongekend. Het is diep- en dieptriest.”

Ook een piano moest eraan geloven, net als een auto van ProRail. Tijdens de rellen staken mensen die in brand. Ze plunderden de inpandige Jumbo en namen de kassa mee. „Ze hebben de winkel aan gort geholpen”, zei de woordvoerder van ProRail. „Echt schandalig.”

Lees ook: Avondklok-relschoppers ziekenhuis Enschede véél te ver gegaan: ‘Laagste van laagste’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rutte: ‘Rellen zijn geen protest maar crimineel geweld’
Sluiten