Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 12 jan 2021

Kabinet overweegt om avondklok nu echt in te voeren, politie ziet dat niet zitten

De avondklok lag vorig jaar al een paar keer ‘op tafel’, maar ging er toen telkens weer van af. Ook voor de persconferentie van vanavond is de avondklok weer overwogen. Politiebonden zien dat helemaal niet zitten.

De invoering volgende week van een avondklok ligt voor het kabinet als serieuze optie op tafel. Ingewijden bevestigen berichtgeving van RTL Nieuws hierover.

Tegen een avondklok

Eerder heeft een meerderheid van de Tweede Kamer uitgesproken tegen de invoering van de avondklok te zijn. Daarnaast is er ook veel weerstand van de burgemeesters.

Ook in het kabinet zitten alle partijen niet op een lijn. D66 heeft aangegeven geen voorstander te zijn en Geert Wilders diende met zijn PVV in november al een motie in, die alleen D66 toen steunde. „Even kijken of ze nog iets van een ruggengraat over hebben en tegen deze disproportionele vrijheidsbeperking blijven!”, zegt Wilders nu op Twitter.

Britse variant

Maar door de komst van de Britse variant van het virus denkt het kabinet nu toch weer aan de invoering van de avondklok. Dat komt omdat er weinig anders meer voor handen is.

De avondklok moet zorgen dat mensen minder de deur uit gaan en bij elkaar op bezoek gaan. De Britse variant van het virus is vermoedelijk veel besmettelijker dan de ‘gewone’ variant. Een avondklok is een „laatste redmiddel”, meldt een ingewijde. „Om de urgentie aan te geven dat het nog echt nog niet goed gaat met de daling van de besmettingen.”

Politiebonden

De politiebonden zien het invoeren van een avondklok niet zitten. Ze voorzien grote problemen bij het handhaven daarvan. „We doen liever een beroep op het gezond verstand van de mensen. Daar moeten we het mee redden”, zegt voorzitter Xander Simonis van politiebond ANPV. „Ik ben bang dat politie en boa’s een avondklok niet kunnen handhaven, we kunnen niet op iedere straathoek controleren.”

Voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB) krijgt vandaag veel bezorgde reacties van leden, die waarschuwen voor de consequenties van een avondklok. „Het wordt heel intensief voor de handhaving. „We hebben nu al moeite met het verwerken van alle 112-meldingen en het dichten van roosters. Een avondklok betekent een flink capaciteitsprobleem”, zegt Struijs.

Lastig handhaven

Vorige maand verklaarden de burgemeesters in het Veiligheidsberaad ook al geen avondklok te willen. Die zou lastig te handhaven zijn.

Een bron verwacht dat premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge de avondklok vanavond tijdens hun persconferentie ook niet gaan aankondigen. Mogelijk zullen ze het zeggen dat het een optie is en dat het aan de Kamer wordt voorgelegd.

Het OMT zou in zijn laatste rapport aan het kabinet de avondklok ook niet hebben geadviseerd. De avondklok kwam tijdens het Catshuisberaad afgelopen zondag weer serieus op tafel te liggen.

Herinneringen

Vorig najaar werd ook nagedacht over de invoering van de avondklok. Toen was het de bedoeling dat de maatregel alleen zou worden ingevoerd in enkele regio’s met de meeste besmettingen. Uiteindelijk zag het kabinet er toen vanaf. Het kabinet vond het onder meer lastig vanwege de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog.

Drie weken

Het kabinet maakt vanavond bekend dat de lockdown met drie weken verlengd wordt. Ook zal er opnieuw worden aangedrongen om niet op reis te gaan. Er zouden nog te veel niet-noodzakelijke reizen worden ondernomen.

Lees ook: ‘Hang mondkapje niet aan binnenspiegel van de auto’

Wat is een avondklok

Bij een avondklok mag na een bepaald tijdstip niemand meer de straat op, behalve mensen met een noodzakelijke reden. Een mogelijkheid is om een avondklok na 23.00 uur of na middernacht in te voeren.

In de Tweede Wereldoorlog voerde de Duitse nazi-bezetter de spertijd in. Van middernacht tot ‘s ochtends vroeg mocht niemand op straat zijn. In Amsterdam ging de spertijd al om 20.00 uur ‘s avonds in. Alleen mensen die moesten werken, kregen een ontheffing.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kabinet overweegt om avondklok nu echt in te voeren, politie ziet dat niet zitten
Sluiten