Iris Hermans
Iris Hermans Opvallend 12 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Knagende steenmarter laat stroom uitvallen in Achterhoek: ‘Leeft-ie nog?’

Oh oh, die steenmarters in de Achterhoek toch. Al worden ze soms ook onterecht als ‘zondemarter’ aangewezen, maar dit keer niet.

Delen van de Achterhoek hebben dinsdagochtend vroeg enige tijd zonder stroom gezeten. De storing werd veroorzaakt door een steenmarter, bevestigt een woordvoerder van netbeheerder Liander berichtgeving van Omroep Gelderland. In totaal werden zo’n 11.000 inwoners van onder meer Barchum, Borculo, Neede, Ruurlo en Vorden getroffen door de storing.

Dieren in kastjes

Een woordvoerder van Liander laat weten dat het vaker voorkomt dat dieren stroomstoringen veroorzaken. Dieren als marters of muizen kruipen in laagspanningskastjes. Zo kunnen ze zorgen voor lokale energie-onderbrekingen.

Ook vogels die in buiteninstallaties terechtkomen, kunnen soms een stroomstoring veroorzaken. Liander probeert dieren zo veel mogelijk te weren.

#steenmarter

Op social media leeft de steenmarter. Figuurlijk tenminste. „Heeft die marter het voorval overleefd?”, vraagt Nieke Hoitink aan Liander. Iemand reageert met z’n grapjas aan. „Nee…die was stroom aan het tappen… de marters zitten tegenwoordig in de illegale hennep teelt.”

Toename steenmarter

Natuurwebsite Nature Today meldde afgelopen zomer dat het aantal steenmarters toeneemt en dat ook de overlast door deze beschermde dieren kan stijgen. De meeste klachten gingen over het gerommel van de dieren op zolder of in de spouw en het doorbijten van autokabels. Kapotte bougie- of remkabels werden het meest gemeld. Er bestaat zelfs een speciale ‘klachtenafhandeling Steenmarter’.

Al worden steenmarters soms ook onterecht als zondebok (of -marter) aangewezen.

Niet gek dus dat sommige steenmarters liever naar het hoge noorden verkassen, of in de grote stad hun geluk beproeven.

Diervriendelijke manier

Steenmarters mogen niet worden gevangen of gedood. De dieren mogen alleen op een diervriendelijke manier worden verjaagd mits daar een ontheffing voor is afgegeven. Maar soms hebben ze pech en worden ze vergiftigd met eieren, ook weer in de Achterhoek.

Diana de Vries had precies een jaar geleden misschien wel een steenmarter als nachtelijk bezoek en Hans Blom geniet intussen met volle teugen van de steenmarter op nachtelijke videobeelden.

Lees ook: ‘Hang mondkapje niet aan binnenspiegel van de auto’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Knagende steenmarter laat stroom uitvallen in Achterhoek: ‘Leeft-ie nog?’
Sluiten