Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 28 jan 2021 / 08:00 uur

Jongeren geven advies aan Rutte: ‘Wij willen geen verloren generatie worden’

Dreigende studievertraging, vereenzaming en maar geen baan kunnen vinden. De coronacrisis treft de jeugd onevenredig hard, stelt Jongeren Denktank Coronacrisis. Vandaag overhandigt het samenwerkingsverband van jongerenorganisaties een adviesrapport aan demissionair premier Mark Rutte waarin ze oproepen om die problemen snel aan te pakken.

„Wij jongeren willen geen verloren generatie worden”, zegt voorzitter Maurice Knijnenburg van de denktank. Duizenden jongeren hebben de afgelopen maanden aan het adviesrapport gewerkt. Samen hebben ze onderzoek gedaan naar de gevolgen die jongeren ondervinden van de coronacrisis.

Beslissingen op een laag pitje

Volgens de Denktank Coronacrisis moeten veel jonge mensen grote beslissingen – zoals trouwen, gezinsuitbreiding en een huis kopen – op een laag pitje zetten vanwege de coronacrisis. Daarnaast zijn velen bang dat een goede aanpak van klimaatproblemen langer op zich laat wachten, nu alle aandacht uitgaat naar de problemen op de korte termijn.

In het rapport wordt ook gekeken naar de mogelijkheden om de schade voor jongeren te repareren.  Zo’n 2500 jongeren deden mee via een app, en deden suggesties om in actie te komen. Variërend van het soepeler omgaan met studieschulden tot het financieel aantrekkelijker maken voor ondernemers om jongeren aan te nemen, bijvoorbeeld door meer gesubsidieerde werkervaringsplekken.

Voorzitter Knijnenburg geeft aan dat zijn advies volledig losstaat van de vele avondklokrellen die de afgelopen dagen plaatsvonden. Dat geweld van jeugdige relschoppers keurt hij af en heeft volgens hem ook niets te maken met het adviesrapport.

Sociale dieren

Knijnenburg moet wel toegeven dat de dreiging dat jongeren vereenzamen, zich in coronatijd niet zo heel makkelijk laat oplossen. Daar is in zijn ogen eigenlijk maar één remedie voor, en dat is zo snel mogelijk uit deze crisis te komen. Als de lockdown straks niet meer nodig is, kunnen ze elkaar weer gewoon opzoeken. „Jongeren zijn sociale dieren en willen graag bij elkaar zijn. Dat kun je niet zo goed door digitale alternatieve vervangen.”

Lees ook: Nieuwe groep jongeren voelt zich eenzaam door corona

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jongeren geven advies aan Rutte: ‘Wij willen geen verloren generatie worden’
Sluiten