Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Binnenland 5 jan 2021 / 10:46 uur

Horeca wil na 19 januari zo snel mogelijk de deuren weer openen

Terwijl landen om ons heen lockdowns verlengen en verzwaren, wacht Nederland in spanning op 19 januari. De horeca loopt vooruit en doet een oproep om na de datum de deuren zo snel mogelijk te mogen openen. Vermoedelijk praat premier Rutte volgende week dinsdag het land al bij.

Nederland zit door de huidige lockdown economisch voor een groot deel op slot en het is nog onduidelijk hoe de situatie er na genoemde 19 januari uit gaat zien. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dat de horeca na de huidige lockdown als een van de eerste sectoren „op een verantwoorde manier haar deuren weer kan openen”, zo meldt de organisatie in een bericht. Daarom roept KHN het kabinet op om zo snel mogelijk met een economisch heropeningsplan te komen voor de getroffen sectoren. Daarnaast moet er zo snel mogelijk meer duidelijkheid komen als het gaat om sneltesten en ventilatiemogelijkheden, zodat ondernemers weten waar ze aan toe zijn.

Begin december gaven verschillende horecamensen aan hoe dan ook op 17 januari open te gaan, ook als dat niet mag. Later werd dit bijgedraaid en ontstond een nieuw motto, ‘Winkels open, horeca open!’ Wanneer dat is, moeten we dus nog even afwachten.

Vaccinatieplan hand in hand met opening horeca

De situatie binnen de branche is al geruime tijd kritiek, ziet KHN. De bond is van mening dat zodra er versoepelingen doorgevoerd worden, horecaondernemers als eerste weer ruimte moeten krijgen om te ondernemen. KHN wordt hierin gesteund andere ondernemersbonden.

„Zowel de horeca als retail horen immers thuis in het straatbeeld en leveren een cruciale bijdrage aan de leefbaarheid in de stad. Het succes van de vaccinatiecampagne zal mede bepalen hoe snel maatregelen kunnen worden versoepeld en de economie weer vlot getrokken kan worden. Echter ontbreekt op dit moment ieder perspectief. KHN pleit er daarom voor dat de overheid – in lijn met het vaccinatieplan – met een economisch heropeningsplan komt, waarbij er voor de getroffen sectoren weer ruimte komt voor economische activiteiten. En dat alles op een verantwoorde wijze.”

‘Horeca kan verantwoord open’

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: „KHN is van mening dat met het eerder gepresenteerde slimme maatregelenplan van KHN de horeca op een verantwoorde manier open kan. Na de vele handreikingen vanuit KHN wordt het nu echt tijd voor het kabinet om dit sámen met de branche op te pakken.”

Dat de horeca – dat nu gedeeltelijk draait op afhalen – op verantwoorde wijze open kan, wordt bevestigd in het rapport van het Crisislab. Uit dat rapport – waarin vragen van KHN over de effectiviteit van de coronamaatregelen worden beantwoord door professoren van de Radboud Universiteit – blijkt in ieder geval dat er buiten geen beperkingen nodig zijn. Met gerichte extra maatregelen die worden opgenomen in het al bestaande horeca-protocol, moet een verantwoorde opening van de horeca mogelijk zijn. Het liefst zo snel mogelijk, hopen de café- en restauranteigenaren in het land.

Sneltesten en ventilatiemogelijkheden

Er wordt veel gesproken over de rol van sneltesten en ventilatieoplossingen als het gaat om versoepelingen van de maatregelen. Wat KHN betreft is het van nationaal belang dat de overheid hierin de regie neemt en samen met brancheorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW zo snel mogelijk met meer duidelijkheid komt; niet alleen voor de horeca, maar voor alle locaties waar mensen samenkomen. „Ondernemers kunnen op basis daarvan beslissen of én welke investeringen ze willen doen.”

Lees ook: ‘Driekwart Nederlanders wil zich laten vaccineren’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Horeca wil na 19 januari zo snel mogelijk de deuren weer openen
Sluiten