Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 10 jan 2021 / 15:09 uur

Eerste doses Modernavaccin komen morgen aan in Nederland

De eerste doses van het Modernavaccin komen morgen aan in Nederland. In de loop van de dag worden de vaccins naar het bedrijf Movianto in Oss gebracht. Vanuit daar worden ze de komende week over het land verspreid.

Wanneer dat gaat gebeuren, moet nog bepaald worden. Eerst werd gemeld dat de vaccins maandagochtend vroeg al door heel Nederland verspreid worden, maar dat gebeurt pas later in week. Morgen wordt er al wel in samenspraak met ministerie van Volksgezondheid en Movatio een schema gemaakt voor de verspreiding.

Tweede vaccin

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) keurde het middel van Moderna afgelopen woensdag goed. Het is na het vaccin van BioNTech/Pfizer het tweede vaccin dat in de EU is goedgekeurd om te worden ingezet tegen het coronavirus. Nederland heeft van het Modernavaccin ruim 6 miljoen doses besteld, waarvan de eerste 400.000 doses naar verwachting dit kwartaal worden geleverd, zo meldde minister De Jonge woensdag al. Hij kondigde toen aan dat de eerste levering qua omvang nog beperkt zal zijn.

Het vaccin van Moderna beschermt 94,1 procent van de mensen die ermee worden ingeënt. Ze worden niet meer ziek als ze met het coronavirus in aanraking komen, zo is aangetoond in het klinisch onderzoek. Daar deden wereldwijd 30.000 mensen aan mee. Een voordeel van het Modernavaccin ten opzichte van dat van concurrent Pfizer/BioNTech is dat het niet bij extreem lage temperaturen hoeft te worden bewaard. Het is 30 dagen houdbaar in een gewone koelkast.

Spoedadvies

De Jonge heeft eerder gezegd dat Nederland het Modernavaccin wil inzetten bij ouderen, bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. „De huisarts krijgt daarbij een grote rol”, zei hij. De Gezondheidsraad komt mogelijk maandag al met een spoedadvies over voor welke groepen het Modernavaccin het meest geschikt is. „Op basis daarvan wordt bepaald welke groep als eerste in aanmerking komt.” De Jonge kondigde ook aan begin komende week bekend te maken wanneer het vaccineren met Moderna zal starten.

Vanuit Oss werden eerder ook de Pfizervaccins over ons land verspreid. Afgelopen woensdag werd de eerste Nederlander ingeënt met het BioNTech/Pfizer-vaccin. De 39-jarige verpleeghuismedewerkster Sanna Elkadiri kreeg het vaccin als eerste.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste doses Modernavaccin komen morgen aan in Nederland
Sluiten