Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 6 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

De eerste vaccinatie tegen corona is dáár, maar er zijn ook zorgen

Verpleeghuismedewerkster Sanna Elkadiri (39) heeft om 8.45 uur in Veghel de allereerste vaccinatie tegen corona van Nederland gekregen. Ondertussen vindt vakbond CNV dat er te weinig priklocaties zullen zijn en er te weinig uren zal worden gevaccineerd.

Na Sanna volgden meteen drie collega’s, twee vrouwen en een man. Later vandaag zullen op deze priklocatie in Veghel zoveel mogelijk mensen uit de zorg tegen corona worden ingeënt, maar ook in diverse ziekenhuizen.

Elkadiri, voor de eerste vaccinatie gevraagd door haar werkgever, werkt in verpleeghuis Het Wereldhuis in Boxtel en neemt twee collega’s uit deze instelling mee voor de eerste prikken. De vierde collega werkt elders.

Vaccinatie twee dagen vervroegd

Maandag werd bekend dat de corona-vaccinatie nu zou beginnen, twee dagen eerder dan het plan was. Er wordt aangevangen met zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, bijvoorbeeld voor gehandicapten. Ook medewerkers uit de directe Covid-zorg in ziekenhuizen en bij ambulancediensten horen bij de eerste groepen die de komende dagen een prik krijgen. De eerste prik moet in principe na drie weken worden gevolgd door de tweede om de maximale bescherming te bereiken.

Lees ook: 6 geruststellende feiten over het Pfizer-vaccin in Nederland

Inmiddels hebben andere sectoren zoals leraren, politie en boa’s bij het kabinet erop aangedrongen om zo snel mogelijk deze vitale beroepen te vaccineren. Maar volgens gezondheidsminister Hugo de Jonge kunnen we „nu eenmaal niet met zijn allen vooraan in de bus zitten”.

Een foto van minister Hugo de Jonge die het tijdstip van de eerste vaccinatie moest bepalen
Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, lag in de Tweede Kamer gisteren zwaar onder vuur om zijn vaccinatiebeleid. Foto: ANP / Robin Utrecht

Nederland hekkensluiter Europa

Er wordt alleen nog geprikt met het Pfizer-vaccin, dat tot nog toe als enige op de Nederlandse markt is toegelaten. Een beslissing over het middel van Moderna wordt zeer snel verwacht.

Nederland is de hekkensluiter van de Europese Unie als het gaat om het beginnen met de vaccinatiecampagne. De Jonge gaf begin deze week toe dat „we onvoldoende wendbaar zijn gebleken” om in te kunnen springen op ontwikkelingen, zoals het eerder gereed zijn van een bepaald vaccin dan verwacht en de aanpassingen die daarvoor moesten worden gedaan. Gisteren werd bekend dat een ruime meerderheid van de Nederlanders – iets meer ook dan de vorige maanden – een vaccinatie willen.

‘Meer plaatsen voor een vaccinatie nodig’

Nederland loopt een groot risico dat eind 2021 nog lang niet iedereen is gevaccineerd, stelt het CNV. De vakbond vindt dat de huidige capaciteit bij priklocaties volstrekt onvoldoende is. Daarom pleit het CNV ervoor zo snel mogelijk op te schalen en daarbij de evenementensector in te zetten.

„Wie zich nu wil laten vaccineren, staat soms een uur in de wacht bij een callcenter. Het komt allemaal moeizaam op gang. Het aantal mensen dat straks bij voldoende vaccins kan vaccineren, is te weinig. We prikken bovendien nu alleen tijdens kantoortijden. Terwijl we in zo’n diepe gezondheidscrisis verkeren. Onbestaanbaar’, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. Het CNV wil dat er dagelijks lang wordt gevaccineerd. Van 6.00 uur ‘s ochtends tot 22.00 uur ‘s avonds. Ook in het weekend.

„Nederland slaat een modderfiguur met het huidige vaccinatiebeleid”, stelt de CNV-voorzitter. „Het gevolg is dat de zorgsector overbelast blijft, nog meer mensen overlijden en ook de economie nog een paar extra maanden stil ligt. Met een miljardenschade tot gevolg en een nieuwe golf werklozen. Dit gaat ook ten koste van onze concurrentiepositie. De landen die ons omringen lopen immers voor op ons.”

Het thema-programma De Avond van de Vaccinatie trok op NPO 1 gisteravond 1.096.000 kijkers.

Lees ook: Eerste baby aan corona bezweken in Nederland: ‘Heel droevig’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De eerste vaccinatie tegen corona is dáár, maar er zijn ook zorgen
Sluiten