Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 21 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Avondklok gaat iéts later in: zaterdag vanaf 21.00 uur

De avondklok is de hele dag door de Tweede Kamer besproken. De uitkomst na een lang debat wordt: de avondklok gaat door, maar een half uurtje later.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is vóór een avondklok, maar wil die laten ingaan om 21.00 uur in plaats van 20.30 uur, wat het kabinet voorstelde. Een motie hiertoe die coalitiepartij D66 vandaag tijdens het Kamerdebat gaat indienen, krijgt steun van in ieder geval VVD, CDA, ChristenUnie, SP en 50PLUS. Vanaf 4.30 uur mogen mensen weer naar buiten. Voor mensen met een ontheffing om bijvoorbeeld te kunnen werken, geldt de avondklok niet. De ontheffing is spoedig te downloaden op Rijksoverheid.nl.

De motie kan ook op de steun van de PvdA rekenen. Ook GroenLinks is niet principieel tegen, maar heeft nog geen definitief oordeel geveld. Beide partijen vinden dat een half uur later voor hen niet het doorslaggevende argument zou zijn.

Avondklok iets later voor sporttrainingen

Volgens D66 maakt een latere aanvangstijd het verschil voor kinderen en jongeren om nog net wél naar de sporttraining te kunnen. „Voor volwassenen om na het werken nog net wél boodschappen te kunnen doen. En voor ouders om na een volle dag thuiswerken en thuisonderwijs nog net wél dat ommetje te kunnen maken”, aldus fractieleider Rob Jetten.

https://twitter.com/Anne_jrp/status/1352281798370353152

‘Geen avondklok is onverantwoord’

Premier Mark Rutte gaf eerder in het debat aan dat een avondklok tussen 20.00 uur en 21.00 uur moet ingaan om effectief te zijn. Volgens Rutte is het onverantwoord om nu de avondklok niet in te voeren. De huidige maatregelen en de vaccinaties helpen volgens hem niet genoeg om de derde golf voor te blijven.

Experts waarschuwen daarvoor nu de besmettelijkere Britse variant binnen korte tijd al goed is voor zeker 10 procent van de besmettingen. „Niemand wil een avondklok, maar nu ingrijpen voorkomt dat we straks een onbeheersbare situatie krijgen”, aldus Rutte.

Vier partijen faliekant tegen

PVV, SGP, DENK en Forum voor Democratie zijn mordicus tegen de avondklok. PVV-leider Geert Wilders trok fel van leer tegen het „paardenmiddel”, dat volgens hem geen verschil zal maken voor de besmettingscijfers. SGP-voorman Kees van der Staaij sprak van „een botte bijl”.

Het debat is nog bezig. De Kamer zal vanavond stemmen over de moties, maar gezien de ontstane meerderheid is de avondklokkogel door de kerk. In november was de Tweede Kamer nog fel tegen de avondklok. Toen was de Britse variant van het coronavirus nog niet bekend. Nieuwe inzichten brachten het kabinet en nu ook de Kamer tot het toch invoeren van de zware maatregelen.

In het OMT-advies staat dat de avondklok een afname van de besmettingen van 8 tot 13 procent kan realiseren. Dat de spertijd nu een half uur later ingaat zal volgens minister Ferd Grapperhaus maar „een heel klein stukje effect hebben” op dat percentage. „Het zal nu misschien 7 tot 12 procent zijn.”

Avondklok aan het twitteren geslagen

In Nederland bestaat sinds vandaag een Twitteraccount met de naam avondklok. Op het moment waren dertien mensen die @Avondklok volgden, maar @Avondklok volgde op dat moment niemand terug. De wijzers van de klok staan al goed.

Lees ook: Op1 en Jinek ontvangen minder gasten, ook zonder avondklok

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.