Metro
Metro Binnenland 26 jan 2021 / 16:10 uur

Aboutaleb haalt in video hard uit naar reltuig Rotterdam

Ahmed Aboutaleb heeft in een video hard uitgehaald naar reltuig in zijn stad. Hij spreekt ook de ouders toe. „Heeft u uw zoon gebeld toen hij om negen uur niet thuis was?”

„Voelt het goed wakker te worden met een tas vol gestolen spullen naast je bed?” Met die cynische vraag richt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zich vandaag in een opgenomen boodschap op het Twitteraccount van B&W Rotterdam tot relschoppers. Het reltuig plunderde gisteravond winkels en vernielde wat het maar vernielen kon.

Aboutaleb is woest

Aan het begin van de middag nam Aboutaleb een kijkje op de Beijerlandselaan waar gisteren werd geregeld, geplunderd en agenten werden bekogeld met onder meer stenen en vuurwerk. Bijna twaalf uur na de ongeregeldheden keek hij rond in de buurt en sprak met mensen. En hij nam er de boodschap op waarin hij politiemensen bedankt voor hun inzet en probeert ondernemers een hart onder riem te steken. De video zie je hier:

„We laten jullie niet in de steek”, zegt Aboutaleb tegen de gedupeerde ondernemers van zijn stad. „We gaan jullie helpen.” Aboutaleb wijst erop dat Rotterdam een solidaire stad is „waar we voor elkaar opkomen en niet een stad die we willen slopen”.

Hoe voelt het, gestolen spullen naast je bed?

Het meest richt de burgemeester zich tot de relschoppers. „Geeft het een goed gevoel dat je je stad naar de vernieling hebt geholpen? Dat je de ondernemers van je eigen stad schade hebt berokkend? Geeft dat een tevreden gevoel? En wat heb je gedaan met de spullen die je gisteravond hebt gestolen?”, houdt hij ze voor.” En: „Voelt het goed wakker te worden met een tas vol gestolen spullen naast je bed. Is dat de Rotterdamse identiteit? De stad waar jij trots op bent? De stad die jou groot heeft gemaakt?” Na de rellen noemde Aboutaleb het tuig uit de Maasstad ‘schaamteloze dieven’.

Aboutaleb spreekt ook ouders aan

De burgemeester richt zich ook tot de ouders. „Heeft u gisteren uw zoon gemist? Heeft u zich afgevraagd waar hij was en gebeld: wanneer kom je thuis want het is negen uur geweest?”

Bij de ongeregeldheden in Rotterdam-Zuid zijn zeker zestig personen aangehouden. Zeker tien agenten raakten gewond, meldde politiechef Fred Westerbeke.

Veel reacties op videotoespraak

De video van Aboutaleb over de rellen leverde in twee uurtjes tijd honderden reacties op. Veel reacties hebben de strekking zoals Victoria het verwoord: „Kijk dit is nu een leider! Betrokken met zijn stad en mensen!” „Recht voor z’n raap”, vindt Giovanni Christensen. En Daphne: „Dankjewel voor je duidelijke woorden. Fijn de afkeuring maar ook de hoop. Schouder eronder!”

Twitter zou Twitter niet zijn als er ook niet wordt gemopperd. Zoals door Roelof: „Mooie woorden maar de belachelijke avondklok stoppen zou natuurlijk ook een hoop schelen.” Hans de Boer haalt de echte Rotterdammer aan: „Een echte Rotterdammer sloopt zijn stad niet.”

Lees ook: Waarom rellen jongeren? ‘Groepsdruk, sensatie en schijt aan de maatschappij’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aboutaleb haalt in video hard uit naar reltuig Rotterdam
Sluiten