Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 20 dec 2020 / 07:37 uur

Kabinet stelt vliegverbod in na vaststelling Britse Covid-mutatie in NL

De mutatie van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk is ontdekt, is waarschijnlijk ook vastgesteld in Nederland. Om verdere verspreiding van de nieuwe variant te voorkomen heeft het kabinet een verbod ingesteld voor het vliegverkeer met passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk. Dat gaat vandaag om 06.00 uur in en geldt tot 1 januari.

Het vliegverbod geldt niet voor vrachtvervoer. De regering onderzoekt de mogelijkheden voor aanvullende maatregelen tegen reizigers die op een andere manier naar Nederland willen, staat in een brief aan de Tweede Kamer. Ook wordt er met andere EU-lidstaten gekeken naar maatregelen tegen verdere verspreiding van de nieuwe variant vanuit het Verenigd Koninkrijk. „Het kabinet is zich bewust van het feit dat het instellen van een vliegverbod een zeer zware maatregel is, maar acht deze maatregel gerechtvaardigd gelet op de situatie.”

Sneller overdraagbaar en moeilijk te detecteren

Uit een bemonstering van een casus in Nederland, begin december, is een virus met de variant zoals beschreven in het Verenigd Koninkrijk vastgesteld, meldt het kabinet. Deze bemonstering wordt verder onderzocht. De GGD zoekt uit om wie het gaat, hoe diegene besmet is geraakt en of meer gerelateerde gevallen bekend zijn.

De mutatie kwam naar voren uit een steekproef van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zij bekijkt wekelijks de hele samenstelling van de ontdekte virussen.

De Britse mutatie van het coronavirus zou veel sneller overdraagbaar zijn dan de variant die al rondging. Daarnaast is deze variant van het virus moeilijker detecteerbaar, schrijft de regering. Het RIVM heeft het kabinet geadviseerd „eventuele introductie van deze virusstam vanuit het Verenigd Koninkrijk maximaal te beperken”.

Foto van een leeg Schiphol
Volgens de Britse premier Boris Johnson is de nieuwe variant tot 70 procent meer besmettelijk. Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat het reizen per auto, boot en trein vanuit het Verenigd Koninkrijk nog wel mogelijk is. Maar dat wordt afgeraden, „tenzij strikt noodzakelijk of om terug te keren naar Nederland”. Ook benadrukt men dat mensen die in het Verenigd Koninkrijk zijn geweest bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine moeten.

Tot 70 procent meer besmettelijk

Volgens de Britse premier Boris Johnson is de nieuwe variant tot 70 procent meer besmettelijk. Er zijn geen tekenen die erop wijzen dat de nieuwe variant van het virus dodelijker is. Johnson kondigde zaterdagavond strenge lockdown-maatregelen aan in Londen en het zuidoosten van Engeland. Daar verspreidt de nieuwe variant van het virus zich erg snel.

Foto van Britse premier Boris Johnson
Johnson kondigde zaterdagavond strenge lockdown-maatregelen aan in Londen en het zuidoosten van Engeland. Foto: TOBY MELVILLE / POOL / AFP

De nieuwe stam, die de wetenschappelijke naam SARS-COV-2 VUI 202012/01, is voor het eerst in september ontdekt. De mutatie is vooral gevonden in het zuidoosten van Engeland, maar is ook in Wales vastgesteld. Verder zijn gevallen bekend in België, Denemarken en in Australië.

Het is nog onduidelijk wat het verbod van het kabinet op het vliegverkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk precies betekent voor vluchten van en naar het land. Zo laat KLM weten dat het onbekend is „wat het precieze effect is op de operatie”. Ze raadt reizigers aan de status van zijn of haar vlucht in de gaten te houden via de website. Op de sites van Schiphol en van KLM staan veel vluchten geannuleerd die zondag uit Londen zouden binnenkomen. Ook EasyJet heeft al vluchten moeten cancelen.

Lees ook: Strengere lockdown in Londen tegen sneller verspreidend virus

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Kabinet stelt vliegverbod in na vaststelling Britse Covid-mutatie in NL
Sluiten