Anne Kersten
Anne Kersten Binnenland 15 dec 2020

Kritiek op HEMA na openblijven als essentiële winkel: ‘Om je kapot te schamen’

Met de toespraak van premier Rutte ging om middernacht een lockdown van vijf weken in. Niet-essentiële winkels moeten de deuren gesloten houden, maar daar geeft niet iedereen gehoor aan.

Zo zijn bijna alle HEMA-filialen vanmorgen opengegaan. „In overleg met onze branchevereniging InRetail heeft HEMA besloten open te blijven voor haar klanten”, schrijft de winkel in een statement. „HEMA is de grootste banketbakker van Nederland en heeft in bijna al haar winkels een groot foodassortiment.”

De winkel benadrukt „één van de grotere aanbieders van koffie en vleeswaren” te zijn en heeft het ook over het assortiment aan verzorgingsproducten en babyspullen, die in de winkels makkelijk en snel te vinden zijn. „Hierdoor is het voor de klant eenvoudig om de essentiële producten in huis te halen.”

Welkome aanvulling op supermarkten

De hoofdreden van open zijn is volgens het warenhuis „ter ondersteuning van de supermarkten, drogisterijen en slijterijen”. „Juist nu is het van belang dat mensen zo verspreid mogelijk hun boodschappen in huis kunnen halen en dat met zo weinig mogelijk winkelbewegingen kunnen doen.” HEMA is daarbij „een welkome aanvulling” op bijvoorbeeld de supermarkten.

De winkel benadrukt dat het niet de bedoeling is dat klanten te lang in de winkel blijven. Daarom „zijn alleen de etages geopend waar foodassortiment verkrijgbaar is”. Daarbij wordt bijvoorbeeld kleding afgedekt, legt een woordvoerder uit. „Het wordt ook niet verkocht; mensen kunnen het letterlijk niet kopen, ook al zouden ze het willen. Datzelfde geldt voor andere niet-essentiële producten.” Wat wel verkocht wordt is bijvoorbeeld koffie, thee, beleg, brood, deo en gel.

Dat afdekken van onder meer de kleding is in één nacht tijd gebeurd. Of dat al een voorbereid plan was, kon de woordvoerder niet zeggen.

‘HEMA is essentieel’

Op social media is niet iedereen te spreken over de actie van HEMA. „Er zijn opeens heel veel winkels die essentieel blijken te zijn”, schrijft iemand. „We redden het tot 19 januari wel zonder rookworst”, vult een ander aan.

HEMA is daar niet mee eens. „Daar denken wij anders over. Het gaat om levensmiddelen en persoonlijke verzorgingsproducten”, benadrukt de woordvoerder. „In de vorige lockdown hebben we gemerkt dat dit (het openblijven van de HEMA, red.) juist ontlastend werkt voor bijvoorbeeld de supermarkten. Dat is de achterliggende gedachte.” Daarmee doelt de woordvoerder op onder meer de rijen in de supermarkt die met het open zijn van HEMA minder lang zouden zijn.

Lees ook: Meer dan 8 miljoen mensen keken naar persconferentie Rutte

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kritiek op HEMA na openblijven als essentiële winkel: ‘Om je kapot te schamen’
Sluiten