Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 31 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit verandert er in 2021: vliegtax en reclame bij kinder-tv verdwijnt

We stappen 2021 binnen en in dit nieuwe jaar verandert er weer van alles als gevolg van nieuwe wet- en regelgeving. Hier vind je een selectie uit de maatregelen. Wie gaat vliegen krijgt bijvoorbeeld te maken met een extra belasting en ook roken wordt duurder.

Om het starters op de woningmarkt makkelijker te maken hoeven zij eenmalig geen overdrachtsbelasting te betalen. Die bedraagt normaal 2 procent van de aankoopprijs. De maatregel geldt voor woningkopers jonger dan 35 jaar. Een huis mag niet duurder zijn dan 400.000 euro. Voor beleggers gaat de overdrachtsbelasting juist omhoog, naar 8 procent in plaats van de huidige 2 procent.

Huren met een laag inkomen in 2021

Huurders met een laag inkomen krijgen een huurverlaging van gemiddeld 40 euro per maand. Een geschatte 260.000 mensen komen hiervoor in aanmerking. Daarnaast stelt het kabinet een maximum aan de huurverhoging volgend jaar, van 2,4 procent.

Gemeenten krijgen meer mogelijkheden om de verhuur van woningen aan toeristen aan banden te leggen. Gemeenten kunnen een registratieplicht invoeren, om beter zicht te krijgen op hoeveel mensen hun woning verhuren. Vervolgens kunnen ze een maximum stellen aan het aantal nachten dat er per jaar wordt verhuurd. Ook een vergunningsysteem invoeren behoort tot de mogelijkheden, als een gemeente dat nodig acht.

Toeristen, vakantie, Europa, Europese unie
Toeristen met rolkoffers op weg naar een gehuurde woning gaan we vermoedelijk iets minder zien. Foto: ANP / Koen van Weel

Hulp voor bedrijven

Bedrijven die door de coronacrisis in de problemen komen, kunnen uitstel van betaling aanvragen om een dreigend faillissement af te wenden. Daarnaast moet het voor bedrijven waarvoor faillissement dreigt makkelijker worden een akkoord met schuldeisers te bereiken

Er komt een vliegbelasting. Voor elke passagier die vanaf een Nederlandse luchthaven vertrekt, wordt vliegmaatschappijen iets minder dan 8 euro in rekening gebracht.

De omstreden Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) gaat in. Bedrijven kunnen een deel van hun investeringen aftrekken van de loonheffing die ze moeten betalen. Het kabinet wil zo bedrijven stimuleren te blijven investeren. De oppositie uitte het afgelopen jaar felle kritiek op de regeling, waar 2 miljard euro mee is gemoeid.

2021 zonder reclame bij kinder-tv

Bij de publieke omroep verdwijnen reclames bij programma’s voor kinderen. Het is een eerste stap in het streven van het kabinet om NPO 1, 2 en 3 helemaal reclamevrij te maken. Ook op de online kanalen van de publieke omroep verdwijnt de reclame.

De accijns op tabak gaat weer omhoog. Een pakje sigaretten wordt 12 cent duurder, een pakje shag gaat 30 cent meer kosten.

Trekkers moeten voortaan een kentekenplaat hebben. De plicht gaat voor nieuwe trekkers direct in, eigenaren van bestaande landbouwvoertuigen krijgen een jaar de tijd om een kenteken te regelen.

Lees ook: Hulpverleners op scherp voor oud en nieuw, geweld hard aangepakt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit verandert er in 2021: vliegtax en reclame bij kinder-tv verdwijnt
Sluiten