Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 14 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Recordaantal Nederlanders heeft schulden, schuldhulporganisatie start petitie tegen schuldenindustrie

Humanitas, de grootste vrijwilligersorganisatie voor schuldhulp in Nederland, is een petitie gestart om de ‘schuldenindustrie’ een halt toe te roepen. De schuldhulporganisatie wil op deze manier een ‘krachtig maatschappelijk signaal’ afgeven aan de politiek.

Vorig jaar werd duidelijk dat een recordaantal Nederlandse huishoudens te maken heeft met problematische schulden. Waar er in 2021 nog 620.000 huishoudens problematische schulden hadden, zijn dat er nu ruim 726.000. „Als je een rekening niet kunt betalen, dan wordt die flink hoger”, stelt Jerzy Soetekouw, de directeur van Humanitas in een vandaag naar buiten gebrachte verklaring. „We staan in ons land toe dat mensen in een neerwaartse spiraal van schulden belanden. Er is een schuldenindustrie ontstaan en die moet een halt toegeroepen worden.”

Petitie tegen schuldenindustrie

Met de petitie roept de schuldhulporganisatie de overheid op om de schuldenindustrie te stoppen. „We vinden dat een rekening nooit mag uitgroeien tot een monsterschuld. Ook moet het aangaan van schulden moeilijker worden gemaakt. Kortom, de overheid moet mensen beschermen”, aldus Soetekouw.

Om de schuldenindustrie te stoppen moet de overheid niet alleen het beleid aanpassen, maar ook haar eigen werkwijze drastisch veranderen, vindt de organisatie. „Onze vrijwilligers zien elke dag dat overheidsdiensten als de Belastingdienst, CJIB en CAK nietsontziend opereren wanneer zij schulden innen bij kwetsbare mensen”, aldus Soetekouw.

Overheid maakt zelf ook slachtoffers

Hij haalt daarbij ook het toeslagenschandaal aan. „In plaats dat de overheid mensen beschermt, maakt zij zelfs continu slachtoffers. Denk alleen al hoe de overheid is omgegaan met de slachtoffers van het toeslagenschandaal.”

Soetekouw benadrukt hoe belangrijk het is dat huishoudens met schulden worden geholpen. „Want als je geen geld hebt, kun je niet meedoen aan veel sociale activiteiten. En problematische schulden kunnen ook ernstig ingrijpen in het gezinsleven.”

Hulp aan mensen met schulden hapert

Maar juist als het gaat om hulp bieden bij schulden gaat er veel mis, zo bleek vorig jaar uit onderzoek van het journalistieke platform Pointer. Zo blijkt dat het systeem van vroegsignalering, waarbij gemeenten snel contact op moeten nemen met mensen die betalingsachterstanden hebben, niet optimaal werkt.

En ook het bieden van hulp aan mensen die al schulden hebben opgebouwd werkt niet goed. Meestal wordt per brief contact gezocht met iemand die betalingsachterstanden heeft, maar die methode blijkt helemaal niet effectief, omdat mensen met betalingsachterstanden die brieven vaak niet meer openen.

Van 40.000 euro schuld naar financieel expert: met deze 7 tips bespaar je geld en word je rijker

Eudia had een schuld van een ton door laaggeletterdheid: ‘Ik gaf mezelf de schuld’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties