Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 11 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Verpleegkundige tegen koning: Mensen met corona komen hier op bezoek

„We hebben meegemaakt dat mensen die zelf corona hadden, hier op bezoek gingen.” Dat kreeg koning Willem-Alexander vandaag te horen in het Erasmus MC in Rotterdam.

De koning bracht een bezoek aan het ziekenhuis. Hij bezocht de spoedeisende hulp en de ambulancehal. Ook sprak hij met corona-artsen, verpleegkundigen en met ziekenhuisvoorzitter Ernst Kuipers. Hij is, als voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, een van de gezichten van de strijd tegen het virus en de zorg voor patiënten.

Koning wil leren over tweede golf

De koning wilde tijdens het bezoek horen hoe de huidige tweede golf anders is dan de eerste golf van afgelopen voorjaar. Het verschil is dat er tijdens de eerste golf meer begrip was voor de mensen in de zorg, aldus verpleegkundige Daphne van Weezel van het ziekenhuis. „Dat raakt je als verpleegkundige en als mens. We hebben meegemaakt dat mensen bij een familielid op bezoek gingen terwijl ze zelf corona hadden. En als je er wat van zegt, hoor je ‘waar maak je je druk om?’ Het begrip is soms ver te zoeken.”

Een foto van de koning die de zogeheten Covidstraat binnen stapt
Koning Willem-Alexander stapt de zogeheten Covidstraat van het Erasmus MC binnen. Foto: ANP / Remko de Waal

Een ander verschil is volgens Van Weezel dat artsen en verpleegkundigen nu beter weten hoe ze coronapatiënten moeten behandelen. „De zorg is verbeterd dankzij middelen als dexamethason en remdesivir. Maar je wordt nog steeds goed ziek van het virus.”

Koning: Wat is er nodig voor een volgende uitbraak?

De koning vroeg ook wat de medewerkers van het ziekenhuis denken dat nodig is om een volgende uitbraak goed aan te kunnen pakken, voorstellen die de politiek misschien kan gebruiken bij de vorming van een nieuw kabinet. Een van de suggesties was een pool van ‘reservisten’, van mensen die opgeleid zijn voor de zorg in een ziekenhuis, die alle diploma’s hebben maar die inmiddels op een andere plek werken. Als zij geregeld nascholing krijgen en in beeld blijven, kunnen ze snel weer aan de slag gaan als dat nodig is. „Het gaat in Nederland om tienduizenden mensen”, aldus ziekenhuisbaas Ernst Kuipers.

Een foto van de koning die aandachtig luistert naar ziekenhuispersoneel en Ernst Kuipers
De koning luistert aandachtig naar ziekenhuispersoneel en Ernst Kuipers Foto: ANP / Remko de Waal

‘Een derde coronagolf is waarschijnlijk’

Want dat er een derde golf komt, is voor de Erasmus-medewerkers wel waarschijnlijk. En die golf zal ook gevolgen hebben voor mensen met andere aandoeningen. Kuipers: „Het kost tijd om de achterstanden van de reguliere zorg in te halen. In oktober hadden we de gemiste behandelingen uit het voorjaar nog niet weggewerkt en toen kwam de tweede golf. Elk jaar worden ongeveer 7000 melanomen vastgesteld. We lopen nu 700 tot 1100 diagnoses achter, maar die tumoren zijn niet weg.”

Lees ook: Aantal coronabesmettingen weer iets gestegen, met 700

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.