Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 11 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Blik op de Buis: social media-sneuneuzen zouden docu Famke Louise moeten zien

Huh, alwéér een documentairereeks over Famke Louise? Je zou het bijna denken, maar zo erg is dat niet. Juist niet, bijna verplichte kost zou je zeggen voor mensen die alleen maar haat over haar verspreiden.

Blik op de Buis is een nieuwe Metro-rubriek over nieuwe en opvallende programma’s van televisiezenders en streamingdiensten. De docu Famke Next van Videoland krijgt de eer van de aftrap. We schrijven namelijk nogal eens over deze zangeres en vlogster… Famke Louise blijkt een leescijferkanon die moeiteloos in het rijtje Willem-Alexander, Máxima, Mark Rutte, Donald Trump, André Hazes, Akwasi en Arjen Lubach meedraait.

Famke Louise dit, Famke Louise dat

De als Famke Meijer geboren Amsterdamse verschijnt dus in heel wat koppen. Famke Louise doet niet meer mee. Verbijsterend optreden Famke Louise in Jinek. Famke Louise bedreigd. Famke Louise doet toch weer mee. Famke Louise slaat microfoon uit handen verslaggever. Famke Louise krijgt coronales van Diederik Gommers. Diederik en Famke willen samen jongeren bereiken. Famke Louise belt Diederik niet meer zo vaak. Famke Louise met mondkapje op cover Grazia. Famke Louise gaat boeken lezen.

#Ikdoenietmeermee

Ze leveren reacties op, positief en vaak ook negatief. Dat geldt net zo zeer voor haar documentaires. In 2018 was daar de eerste, Famke Louise (Metro had met haar toen een leuk interview en maakte een video met of-of-vragen). In januari van dit jaar leverde Bont Girl heel wat gedoe op (ze liep in het buitenland tussen grote stapels bontjassen). Maar dat lijkt al lang weer vergeten na de affaire met #ikdoenietmeermee en haar (tenenkrommende) discussie over de coronamaatregels, inclusief ‘dat’ optreden bij Eva Jinek.

Deze driedelige docu Famke Next, die nu in z’n geheel op Videoland te zien is, is daarmee interessant geworden. Want wie is die nog maar 21-jarige dame met 1 miljoen Instagramvolgers nou eigenlijk écht? Docuserie 1 maakte dat niet duidelijk. Die liet zien hoe zij als tiener haar mannetje stond in een door mannen gedomineerde wereld. En hoeveel haat dat opleverde (‘Famke, door jou krijg ik terminale oorkanker’, ‘Famke, pleeg zelfmoord’). Bont Girl was meer een één-onderwerp-geval. Maar het antwoord op de vraag wie de echte Famke Meijer toch is, dat was in november vorig jaar het vertrekpunt voor Famke Next. Het letterlijke vertrekpunt was een concert in een kolkend Paradiso in Amsterdam, met oma in de zaal.

Met de neus in de Famke Louise-boter

De vrouw die haar volgde, June te Spenke (ook bekend als dj Made in June) viel met neus in de Famke Louise-boter. Want jemig, wat gebeurde er in het jaartje onverwacht veel. Dat bont-gedoe dus, maar ook het wegvallen van optredens door het coronavirus, het breken met manager Ali B en ja, ze deed niet meer mee. Laten we zeggen dat het land zo ongeveer ontplofte.

De #ikdoenietmeermee-affaire heeft deze docu dubbel en dwars gehaald. Moest ook wel, wat June te Spenke had het nooit weg kunnen laten. Famke Louise wordt daarbij niet gespaard, ook niet door haar familie. Maar Famke Next laat zien hoe zij zelf met alle kritiek omging en dat maakt het al bezienswaardig.

https://www.instagram.com/p/CHQgiOdnki1/

Echter, juist het beantwoorden van die vraag wie de echte Famke Meijer is, blijft toch het meeste hangen. Of ze álles vertelt, dat weten we niet. Maar ze vertelt veel en wat dat allemaal is, gun je niemand. Over de tumultueuze relatie tussen haar moeder en drinkende vader. Over diezelfde vader die de dood vond door van hoogte uit een raam te vallen (volgens Famke Louise springen). En over haar ex in Almere die haar stelselmatig en tot bloedens toe mishandelde. Wie dat in drie afleveringen heeft aangehoord, kan alleen maar hopen dat al die scheldende internet-sneuneuzen zich eens inhouden.

Moeilijke zoektocht

Buiten dat biedt Famke Next een eerlijk beeld over de moeilijke zoektocht naar haar toekomst, waarbij zij de regie over haar carrière in eigen handen wil nemen en niet meer afhankelijk van al die meningen van anderen wil zijn. Over faalangst en het verliezen van haar motivatie. Over haar struggles met en onzekerheid over het nieuwe album (dat vrijdag eindelijk, ook onder de naam Famke Next, wel uitkomt). Het laat haar zelfreflectie op een afgrijselijke repetitie in de studio van talkshow M zien. En het bijna niet doorgaan van het vertrekpunt, dat optreden in Paradiso.

Twee dingen hebben we ook geleerd. Famke Louise kan op een hilarische manier inclusief geluid duidelijk maken dat ze het over seks heeft. En, alles wat maar met het huishouden te maken heeft, kan zij bijzonder goed. Dat haar schrijnende thuissituatie in haar jeugd daar veel mee te maken heeft, past in het wie-is-Famke-plaatje. Of zij met Famke Next definitief heeft afgerekend met haar verleden? We kunnen het alleen maar hopen. Het masker is in elk geval af.

Eén vraag blijft over. Wié gooide die teddybeer op het Paradisopodium, waarmee Famke Louise nu elke nacht in bed ligt?

Aantal blikken: 4 uit 5.

Lees ook: Alternatieve wintersport: hard gaan met husky’s, foute kerstbaljacht, coronaproof sneeuwhappen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.