Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 11 nov 2020 / 15:13 uur

Aantal coronabesmettingen weer iets gestegen, met 700

Tussen gisterochtend en vanmorgen zijn 5424 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. In ziekenhuizen zijn de afgelopen 24 uur iets minder coronapatiënten opgenomen.

Dat melden het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Stijging coronabesmettingen opvallend

Het aantal coronagevallen zijn er 738 meer vergeleken met gisteren, toen het RIVM 4686 gevallen turfde. De plotselinge stijging is opvallend omdat het aantal nieuwe besmettingen al tijden aan het afnemen was. In de afgelopen zeven dagen zijn 41.394 positieve coronatests geregistreerd, aanzienlijk minder dan de voorgaande week. Het RIVM maakt zich geen zorgen. „De daling is nou eenmaal geen rechte lijn naar beneden, maar gaat met hobbels”, zegt een woordvoerder. Ook wijst hij erop dat er op maandag en dinsdag meer tests worden afgenomen dan in het weekeind, waardoor er nu meer positieve tests zijn.

Het aantal sterfgevallen steeg de afgelopen dag met 76. Tussen maandagochtend en gistermorgen waren 97 sterfgevallen gemeld.

Regio Rotterdam weer ‘koploper coronabesmettingen’

De regio Rotterdam-Rijnmond telde afgelopen etmaal de meeste positieve tests, in totaal 573. Utrecht volgde met 419 nieuwe gevallen. Amsterdam-Amstelland (399), Midden- en West-Brabant (392) en de regio Haaglanden (370) volgden daarna met minder dan 400 nieuwe besmettingen.

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is met nog eens 18 afgenomen, van 2295 tot 2277. Die afname is alleen merkbaar op verpleegafdelingen. Intensivecareafdelingen noteerden juist een kleine toename. Daar liggen nu in totaal 606 COVID-patiënten, 8 meer dan een dag eerder, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding vandaag bekend.

Het LCPS meldde gisteren een daling van 22 coronapatiënten. In een week tijd is het aantal in het ziekenhuis opgenomen coronapatiënten met zo’n 375 gedaald.

Minder druk op ziekenhuizen

De afnemende drukte in ziekenhuizen volgt op de diverse aanscherpingen van het coronabeleid door het kabinet. Na het instellen van strengere maatregelen is het aantal nieuwe coronabesmettingen flink gedaald, al meldde het RIVM vandaag dus weer een toename van 700 positieve testen ten opzichte van gisteren.

Het verplaatsen van coronapatiënten vanuit regio’s die overbelast dreigen te raken naar ziekenhuizen in regio’s waar minder ernstige coronagevallen zijn, gaat intussen door. Het LCPS meldt dat de afgelopen 24 uur 25 patiënten zijn verplaatst tussen regio’s. Vier van hen liggen op de ic.

Lees ook: Rutte en De Jonge online bestookt met vragen over vuurwerk: #geenvuurwerkverbod

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Aantal coronabesmettingen weer iets gestegen, met 700
Sluiten